Potrivit informațiilor oferite de Bloomberg, citată de Agerpres, prețurile de referință la gaze naturale în Europa a atins luni cel mai redus nivel de după luna septembrie 2021. Este vorba de o scădere chiar de 15%.
În aceste condiții, chinezii încearcă să ducă spre Europa livrările programate pentru lunile februarie și martie, ca urmare a prețurilor reduse și a stocurilor mari în depozitele chinezești.
La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 14% până la 55,48 euro pentru un Megawatt. Asta după ce au fost într-o continuă scădere, timp de cinci săptămâni la rând.
Unul dintre principalele motive sunt temperaturile ridicare
Se pare că unul dintre motivele care stau la baza acestei scăderi sunt temperaturile ridicate din ultima perioadă. Meteorologii susțin că un val de aer va veni peste Europa, dar se pare că nu va fi unul de lungă durată. Astfel, se pare că nu se va reduce stocul de gaze care abia s-au folosit în ultima lună, iar importurile de gaze sunt la un nivel ridicat.
“Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare”
„Pentru moment nu se întrevede un sfârşit la scăderile de pe piaţa europeană a gazelor. Situaţia de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare”, au afirmat analiştii de la firma de trading Energi Danmark A/S.
Criza gazelor nu s-a încheiat
Chiar dacă situația e sub control, există însă semnale că nici pe departe criza pornită de reducerea livrărilor de gaze naturale rusești către Europa s-ar fi încheiat. Prețurile au scăzut, dar încă sunt peste media multianuală pentru această perioadă a anului.
În plus, preşedintele firmei Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan, spune că Europa a avut noroc pentru că vremea a fost foarte bună. Europa primește însă și ajutor din partea regenerabilelor și astfel utilizează mai puţine gaze naturale pentru a produce electricitate.
Potrivit ultimelor date, turbinele eoliene din Germania au produs o cantitate foarte mare de electricitate. Aceeași situație a avut loc și în Marea Britanie.