Prețul gazelor, liberalizat de la 1 iulie. Mai sunt 14 zile până la liberalizarea pieței gazelor. În acest sens, toți consumatorii trebuie să-și renegocieze contractele de furnizare sau să aleagă cea mai bună ofertă.
Pentru a putea vedea ofertele există două instrumente: comparatorul de prețuri la gaze de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie, precum și comparatorul de prețuri de pe pagina de internet a asociației Energia inteligentă. Reporterul nostru Bogdan Isopescu explică la ce anume trebuie să fim atenți atunci când studiem ofertele.
Analiștii pieței de energie recomandă consumatorilor să consulte comparatoarele de prețuri pentru a alege cea mai bună ofertă și chiar să emigreze la un alt furnizor cu oferte mai bune și asta pentru că migrarea către un preț mai bun naște concurență și astfel prețurile poți să scadă în continuare.
Primul instrument de consultare a pieței este comparatorul de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie, unde pentru București, spre exemplu, există peste 30 de oferte, pornind de la 110 lei până la 260 de lei, diferență care confirmă sfatul analiștilor de a migra câte un preț mai bun. Însă problema comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE este că el cuprinde doar contul gazelor, al transportului și al distribuției, fără conturile particulare ale anumitor furnizori, ce pot exista sau nu, dar care pot modifica ușor prețul final.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Eenergia inteligentă, spune cum să găsești prima societate care este în topul de pe site-ul ANRE:„Dacă o să te uiți pe comparator, o să vezi că, deși prima societate care este în topul de pe site-ul ANRE, în topul corect, să zicem, nu este chiar acolo, este undeva pe locul 2, pentru că am luat și am adăugat toate acele elemente care erau conținute în contract – abonamente, discounturi, prețul doar pe trei luni de zile ș.a.m.d.”
Acest comparator de prețuri care dă prețul final poate fi găsit pe pagina de internet a asociației Energie inteligentă, potrivit RRA.