Actual

Prețul energiei electrice a crescut cu 112%! Suntem în topul UE la scumpiri

IMM Ajutoarele de la stat Programul Family Start FamilyStart Bani Sursa foto Antena 3 CNN Creștere salarială
sursa foto: capital

Potrivit datelor publicate miercuri, 26 aprilie, de către Oficiul European de Statistică (Eurostat), prețul mediu al energiei electrice pentru consumatorii casnici din UE a crescut semnificativ în a doua jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, de la 23,5 euro/100 kWh la 28,4 euro/100 kWh, România fiind statul membru UE cu cel mai semnificativ avans, în moneda națională.

De la publicarea înregistrărilor Eurostat, aceste prețuri sunt cele mai mari de până acum.

România a avut cea mai mare creștere a prețurilor

Prețurile la electricitate și gaze au început în ultima vreme să dea semne de stabilizare, după o creștere uriașă a prețurilor care a început după ce Rusia a invadat Ucraina, dar care a crescut semnificativ în a doua jumătate a anului 2022, în parte din cauza politicilor și intervențiilor țărilor UE. Statele membre ale UE au ales o varietate de politici, inclusiv controlul prețurilor, reduceri de taxe, scutiri temporare pentru consumatori, distribuirea de vouchere către consumatorii finali și prețuri controlate în unele cazuri, pentru a mai relaxa din povara financiară a populației.

Având în vedere că toate statele membre ale UE au adoptat subvenții guvernamentale, reduceri de taxe și impozite pentru a compensa prețurile ridicate la energie, ponderea taxelor în factura de energie electrică a scăzut semnificativ de la 36% la 16% (minus 18,3%) și în factura de gaze de la 27% la 14% (minus 15,8%), comparativ cu a doua jumătate a anului 2021. Aceste inițiative guvernamentale pun presiune asupra bugetelor, chiar dacă scad tarifele la energie pentru utilizatorii finali.

În 25 de state membre ale UE, costurile energiei electrice pentru gospodării au crescut în a doua jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021. România (112%), Republica Cehă (97%), Danemarca (70%), Lituania (65%) și Letonia (59%), au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale în raport cu monedele naționale, în timp ce Luxemburg (3%), Austria, Germania, Polonia și Bulgaria au avut cele mai mici creșteri procentuale.

Ce țări au „scăpat” mai ieftin

Costul energiei electrice pentru consumatorii rezidențiali a scăzut în două state membre ale UE: Malta (-3%) și Țările de Jos (-7%). Malta are un sistem de control al prețurilor, în timp ce Țările de Jos oferă consumatorilor sume forfetare și scutiri de taxe.

Ungaria, Bulgaria și Malta au avut cele mai mici prețuri medii ale energiei electrice pentru consumatorii casnici din UE în a doua jumătate a anului 2022, măsurate în euro, în timp ce Danemarca, Belgia și Irlanda au avut cele mai mari prețuri medii ale energiei electrice, măsurate în euro, de 58,7 euro/100 kWh, 44,9 euro/100 kWh și, respectiv, 42 euro/100 kWh, potrivit Flux24.