Anul 2023 a fost unul extrem de favorabil pentru piața imobiliară. Prețurile au luat un ritm ascendent, spre nefericirea românilor. Care au fost nevoiți să plătească mai mult pentru un apartament sau o chirie. Astfel, această creștere a prețurilor a fost alimentată de o cerere mare. Dar și de o ofertă din ce în ce mai scăzută. Mai ales în cazul apartamentelor de închiriat.
Piața a fost luată cu asalt de o creștere extraordinară a segmentului de închirieri. Au fost înregistrate majorări de preț de până la 10%. În plus, tarifele pentru închirierea unui apartament au crescut cu precădere în marile orașe ale țării.
Prețul chiriilor a crescut cu 10% în 2023
Tarifele pentru închirierea unui apartament au explodat în 2023. În București și Constanța au avut loc cele mai mari majorări, de 14,3%, respectiv 20%. De asemenea, experții evidențiază faptul că a crescut interesul pieței pentru apartamentele cu 3 camere. Care, în mod normal nu erau atât de populare în sectorul închirierilor.
„Am asistat la un an cu evoluții record pe segmentul chiriilor, cu creșteri anuale de până la 20% în Constanța și de până la 14,3% în București. În mod atipic, creșteri mari au fost înregistrate pe segmentul apartamentelor cu 3 camere, pentru care în mod tradițional cererea este mai scăzută, ceea ce arată un interes al familiilor (cu copii) pentru închirieri, mult mai accentuat decât în anii anteriori” a semnalat Daniel Crainic, director de marketing al unei firme din domeniu.
Interes mai mare pentru locuințele în chirie
Se pare că românii nu mai sunt deschiși în a-și achiziționa propriile apartamente. Lucru care are la nivel de cauză prețurile mari ale achiziției și dobânzile crescute ale creditelor.
„Oferta continuă să fie scăzută, iar nivelul actual al dobânzilor va contribui și în lunile următoare la amânarea planurilor de achiziție a unei părți importante din cumpărători. Ne așteptăm să vedem în continuare creșteri pe segmentul chiriilor” a spus Daniel Crainic.
Chiriile în marile orașe
Bucureștiul este acum un concurent pentru Cluj-Napoca. Care a fost întotdeauna considerat cel mai scump oraș din țară când vine vorba de tarife pentru închiriere. În aceste zile, apartamentele sunt închiriate la costuri relativ comparabile.
În cazul garsonierelor, diferența de preț între cele două orașe este de doar 20 de euro. În timp ce pentru apartamentele cu trei camere, aceasta este de 50 de euro. Tarife similare se aplică și în cazul apartamentelor cu două camere. Cu o chirie lunară medie de 500 de euro.
La sfârșitul anului, Constanța și Brașov au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri în ultimele 12 luni. Cel mai puternic atu al Brașovului este atenția tot mai mare pe care o primește din partea investitorilor și a turiștilor. Piața imobiliară în acest caz fiind susținută de locuințele închiriate în regim hotelier.
Cele mai ieftine locuințe de închiriat
Timișoara și Iași oferă unele dintre cele mai avantajoase prețuri de închiriere. În comparație cu alte orașe, prețurile practicate de proprietarii din aceste zone sunt semnificativ mai mici. În ultimele 12 luni, creșterile s-au menținut de cele mai multe ori sub 10%, conform Observator .