Marcarea Zilei Veteranilor la 11 noiembrie a fost instituită pentru prima dată în România prin Legea nr.150/2014, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României, sărbătoarea fiind redenumită, prin Legea nr. 168 din 2020, drept Ziua veteranilor din teatrele de operaţii. Atât preşedintele Klaus Iohannis, premierul, cât şi ministrul Apărării au adus astăzi omagii soldaţilor şi veteranilor.
Preşedintele şi premierul, mesaje de Ziua veteranilor din teatrele de operaţii
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, în 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.
„Sacrificiul veteranilor de război din teatrele de operații capătă o semnificație mai profundă în această perioadă”
Astăzi, preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit militarilor români care au activat de-a lungul anilor în teatrele de operaţii, afirmând că datorită lor, ţara noastră a câştigat respectul statelor aliate.
Preşedintele şi premierul, omagiu soldaţilor şi veteranilor care au luptat în cel Al Doilea Război Mondial: Le suntem recunoscători!
„Prin simțul datoriei și profesionalismul manifestate pe câmpul de luptă, militarii noștri se bucură de respectul și aprecierea camarazilor din statele aliate și partenere. Le suntem recunoscători veteranilor din teatrele de operații pentru devotamentul lor, pentru că au pus pe primul plan apărarea valorilor democratice euro-atlantice și securitatea României”, a transmis Klaus Iohannis.
Preşedintele a adus un omagiu şi soldaţilor care au luptat în cel Al Doilea Război Mondial.
„Mulțumim astăzi și veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și militarilor care, în prezent, execută misiuni internaționale sub egida NATO, Uniunii Europene, ONU și coalițiilor la care țara noastră este parte. Sacrificiul veteranilor de război din teatrele de operații capătă o semnificație mai profundă în această perioadă în care suntem martorii războiului brutal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, care a dus la pierderi de vieți omenești și a pus la grea încercare o întreagă națiune”, a transmis Iohannis.
„Profesionalismul rămâne principala calitate a Armatei Române”
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă, prezent la ceremonia dedicată Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații a spus că 11 noiembrie este o zi cu rezonanţă, expresie a recunoștinței pe care toți o purtăm militarilor întorși din misiuni şi eroilor care și-au pierdut viața în teatrele de operații.
„Curajul și dedicarea lor fac cinste României, iar misiunile încheiate cu succes în toți acești ani în care am acționat alături de partenerii noștri din NATO și Uniunea Europeană contribuie la siguranța și protecția de care cetățenii români și economia noastră beneficiază astăzi”, a declarat premierul Ciucă.
Importanța capacității defensive este, în opinia premierului Nicolae Ciucă, mai relevantă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară ilegală, neprovocată și ilegitimă a Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea în regiune și chiar a întregii lumi.
„Pregătirea și înzestrarea Armatei României reprezintă în continuare direcții-cheie pentru a întări capacitatea de apărare a țării noastre și pentru a răspunde exigențelor și provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunității euro-atlantice și a Spațiului Schengen. La nivelul Guvernului susținem ca obiectiv prioritar continuarea procesului de înzestrare a Armatei Române cu echipamente și tehnică militară moderne, sens în care ne-am asumat decizia de a crește de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare. Am încredere în dumneavoastră, în pregătirea și perfecționarea permanentă a unităților și a marilor unități. Profesionalismul rămâne principala calitate a Armatei Române”.
„Vă salut cu respect și vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut și faceți pentru România!
Sunt recunoscător față de camarazii răniți în misiuni, a căror voință și putere de a merge mai departe, indiferent de obstacole, este o adevărată lecție de viață.
Aduc omagiul meu militarilor care și-au pierdut viața în teatrele de operații, în numele țării și pentru țară și suntem alături de familiile acestora”, a încheiat premierul.