Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a lansat o afirmație surprinzătoare, la care nimeni nu se aștepta și aceasta deoarece este cunoscut pe plan internațional ca fiind un susținător al președintelui Putin.
Președintele Serbiei, Alexandar Vucic lansează o afirmație surprinzătoare cu referire la Rusia și Uniunea Europeană
Afirmația președintelui Serbiei, Alexandar Vucic, de această dată, nu pare a fi în favoarea Rusiei.
Vineri, 2 decembrie 2022, după o întâlnire cu comisarul european pentru extindere, Oliver Vergei, președintele Vucic a declarat că nimeni nu poate ocoli prin intermediul Serbiei sancțiunile impuse de Uniunea Europene împotriva Rusiei, ca urmare a războiului pe care Putin&Co. l-au lansat în Ucraina.
Serbia își importă tot gazul din Rusia, iar singura sa companie petrolieră este deținută majoritar de compania rusească Gazprom, potrivit presei ucrainene.
„Am răspuns la cazurile de re-export al anumitor bunuri, iar autoritățile noastre de stat au reținut persoane din companii implicate în eludarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse”, a declarat, în contextul dat, Vucic.
După întâlnirea cu Vucic, comisarul european a precizat că a primit un mesaj cu privire sancțiunile impuse Rusiei.
”Salut anunțul președintelui că ne va ajuta să impunem sancțiuni împotriva Rusiei pentru a pune capăt acestui război”, a spus el.
Anterior, șeful adjunct al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că ezitarea Serbiei de a sprijini sancțiunile UE împotriva Rusiei ar putea pune în pericol aspirațiile țării de a adera la blocul comunitar. Statul, ca și până acum, adoptă o poziție de neutralitate când vine vorba de NATO și Rusia.
„Mulți lideri se uită în jur și se așteaptă ca în aceste momente dificile toată lumea să împărtășească comuniunea proiectului, și mai ales cei care caută să fie alături de noi,” a spus, la acea vreme, șeful adjunct al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.
Președintele Serbiei Vucic și-a expus public credința potrivit căreia este puțin probabil ca ostilitățile să se încheie în 2023, prin urmare părerea lui este că Ucraina și Rusia, respectiv Kievul și Moscova, „trebuie să găsească o soluție”.
Și totuși Serbia are o problemă
Serbia este dependentă totalmente de gazul rusesc. Serbia își importă tot gazul din Rusia, iar singura sa companie petrolieră, NIS, este acționar majoritar al Gazprom Nafta și Gazprom.