Actual

Președintele României se află într-un concediu continuu. Încă o țară bifată de Klaus Iohannis

Doru Bușcau invitat la podcastul Hai România
FOTO: EVZCAPITAL

În cadrul podcastul Hai România moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, invitatul pe Doru Bușcu, jurnalist celebru pentru scriitura sa fină, îi ia la rost pe oamenii politici prinși în ofsaid. A fost rândul lui Klaus Iohannis să intre în vizorul ziaristului care scrie pentru publicația Cațavencii.

Lista celor vizați de Bușcu este completată de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu. De asemenea Cristache și interlocutorul său și-au centrat atenția și asupra mizei din scandalul canalului Bâstroe.

Vizita Președintelui Klaus Iohannis în Japonia

Klaus Iohannis împreună cu soția sa, Carmen, a mers într-o vizită de lucru în Japonia pentru a întări relațiile bilaterale între Țara Soarelui Răsare și România. Nimic ieșit din comun până acum. Pentru deplasarea primului om în stat, Administrația Prezidențială a închiriat un avion privat, mai exact o aeronavă Boeing 737 state of the art, adică unul dintre cele mai luxoase avioane.

Prețul de închiriere a fost de 350.000 de euro spre nemulțumirea celui de-al treilea om in Stat, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și liderul Partidului Social Democrat. În accepțiunea celui din urmă cuplul prezidențial se putea deplasa la fel de bine și cu un avion de linie. Dincolo de prețul exorbitant, aeronava a fost nevoită să facă o escală la Sibiu pentru a prelua cuplul prezidențial care nu se afla în Capitală.

Pe principiul gusturile nu se discută putem trece și peste acest aspect, însă, scopul vizitei de lucru este, așa cum am menționat a constat în întărirea relațiilor bilaterale dintre Japonia și România. Prin urmare, Klaus Iohannis în urma schimbului de experiență la nivel înalt ar trebui să obțină din partea Guvernului nipon promisiuni de investiții de cel puțin 2-3 miliarde de euro.

Obiectivele vizitei în Japonia

Însă,  Însă, cum liderul de la Cotroceni nu a fost însoțit de o delegație a oamenilor de afaceri este puțin probabil ca România să beneficieze de banii japonezilor în viitorul apropiat. Cu aceste detalii la purtător, Invitatului Bușcu nu i-a rămas decât să catalogheze vizita de lucru a Președintelui Iohannis ca fiind mai degrabă o vizită exotică, de astfel cum a fost toată activitatea acestuia.

”Nu există consecință, critica se limitează la un calambur, o glumă și gata am expediat subiectul. Nu este un lucru grav, problema este că întreaga prestație a Președintelui a fost o excursie”.

Aparent această practică este folosită de mai toți președinții din perioada postdecembristă, Ion Iliescu a fost primul care a dat startul acestui obicei. ”La încheierea mandatului, ori protocolul ori strategia personală așează pe agendă, vizite exotice. Dacă ne amintim, spre sfârșitul mandatului lui Iliescu, el a călătorit în Japonia și în America de Sud”.

Invitatul lui Ionuț Cristache explică cum decurge o astfel de vizită oficială

Teoretic, președintele Statului, în asemenea situații, se comportă ca un deschizător de drumuri, inițiază dialoguri care ar trebui să producă efecte economice, însă Bușcu precizează cu subiect și predicat că ”Iohannis n-a produs efecte economice, el dă un semnal și în urma lui năvălesc tehnicienii, miniștrii, experții.

Eu n-am văzut nici unul dintre aceste lucruri  în urma vizitelor lui”. Însă, nu este totul pierdut Klaus Iohannis trebuie să prezinte un raport în care să explice obiectivele care au fost atinse.

”Nu așa se măsoară rezultatul în politică externă și ca dovadă politică externă este precară. Cei care desenează politică externă a României trebuie apreciați în funcție de cantitatea de mărfuri exportate în piețele unde ei activează. Noi suntem un stat mic să ne uităm ce zic  maeștrii și facem ca ei. Nu avem  ce mesaje politice să trimitem în Asia. Noi, ca aliați ai Americi stăm și noi la poză”, conchide Doru Bușcu