Dina Boluarte, vicepreședinte și avocat de stânga, a depus jurământul în calitate de președinte al Peru, în urma unui demers eșuat al președintelui ales Pedro Castillo, de miercuri, 7 decembrie 2022, când a încercat să dizolve de unul singur congresul țării. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
Situație fără precedent, în Peru. Președintele Castillo este arestat, în timp ce un deputat preia conducerea statului. Mexicul anunță că poate acorda azil politic președintelui destituit Castillo
Anunțând că dizolvă parlamentul, Castillo a declarat că va institui un guvern de urgență și o stare de asediu peste noapte. Cu toate acestea, Comandamentul Comun al Forțelor Armate (CCFFAA) și Poliția Națională din Peru (PNP) au avertizat că nu vor respecta niciun act care nu este în conformitate cu ordinea constituțională.
Castillo declarase că intenționează să schimbe Constituția și sistemul judiciar într-o mișcare total neașteptată. După ce a făcut anunțul în direct la televizor, președintele Curții Constituționale (TC) din Peru, Francisco Morales, a transmis un apel către forțele armate, cerându-le să „restabilească ordinea constituțională”.
La scurt timp după aceea, Curtea Constituțională a emis un comunicat pe rețelele sale de socializare în care a declarat că președintele a dat o „lovitură de stat„. De atunci, Castillo a fost arestat și rămâne în spatele gratiilor, așteptând a fi judecat, fiind acuzat de răzvrătire.
Cum au decurs faptele anterior arestării
Într-o zi haotică, cum o descrie presa externă, președintele Peru, Pedro Castillo, a dizolvat congresul țării și a anunțat o nouă constituție, pentru ca apoi să fie el însuși reținut.
Miercuri, 7 decembrie a.c., în cadrul unei emisiuni televizate, Castillo a declarat că a dizolvat congresul și că va înființa un guvern de urgență. În același timp, el a anunțat un stingere a focului pe timp de noapte.
Denunțarea acestei măsuri nu s-a lăsat așteptată, propriul său vicepreședinte, Dina Boluarte, acuzându-l pe Castillo că a dat o lovitură de stat. La câteva ore de la anunțul său, propriul său partid l-a demis pe președinte, cu sprijinul opoziției și al unor înalți funcționari guvernamentali.
Castillo, care se confrunta cu a treia punere sub acuzare, a luat această măsură cu câteva ore înainte de a se prezenta în fața Congresului. Deputații au ignorat acțiunile președintelui și au votat cu o largă majoritate de 101 voturi pentru punerea sub acuzare a acestuia.
În anunțul său televizat, Castillo a declarat că intenționează să convoace alegeri cât mai curând posibil, într-o perioadă de mai puțin de nouă luni, dar că între timp țara va fi guvernată prin decret.
El a spus în mesajul său că răspunde astfel cererilor cetățenilor și că a luat decizia de a instaura statul de drept și democrația, fiind absolut necesar să dizolve temporar Congresul Republicii.
În același context președintele Castillo declarase că se impune ca necesitate starea de asediu nocturnă, între orele 22.00 și 4.00, care trebuia să intre în vigoare în noaptea de miercuri spre joi, dar cu președintele peruan reținut, după ce a anunțat dizolvarea congresului, se pare că niciunul dintre anunțurile sale nu va fi pus în aplicare sau promulgat.
Printr-un anunț, Mexicul transmite că poate acorda azil politic președintelui destituit
Guvernul Mexicului a anunţat că îi va acorda azil politic preşedintelui destituit din Peru, Pedro Castillo, dacă acesta îi va solicita acest lucru.
De asemenea, Luis Arce, preşedintele ţării vecine, Bolivia, a condamnat înlăturarea de la putere a unui lider ales în mod democratic. Procuratura din Peru a anunţat că preşedintele Pedro Castillo a fost arestat şi pus sub acuzare pentru răzvrătire şi conspiraţie, la câteva ore după ce preşedintele a fost destituit de Congres.
Numai că ajutorul extern poate veni doar după ce președintele demis Castillo este eliberat din închisoare și doar în cazul în care i se va permite să iasă din țară.