Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie a spus ce se întâmplă cu grâul de anul asta într-o declarație făcută la Radio România Actualități.
Recolta de grâu din acest an este suficientă pentru a asigura consumul intern, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie, Aurel Popescu.
Producţia totală de grâu a României estimată pentru 2020 de către Direcţiile Agricole Judeţene, înainte de recoltare, era de 5,4 milioane de tone, însă Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) prognoza pe data de 10 iulie o recoltă de 7,42 milioane de tone pentru ţara noastră, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Exporturile de grâu pot afecta prețul intern
El a adăugat că exporturile preconizate ar putea duce la o creştere a preţurilor la produsele de panificaţie.
”După recolta din acest an prețurile în niciun caz nu vor scădea, dar au posibilitate să crească în funcţie de se întamplă cu grâul din această recoltă. Noi am avut mari probleme în perioada aceasta a stării de urgenţă, în perioada stării de alertă, şi acum sunt probleme, am avut scăderi mari de volum de vânzări şi de mai mult de 50% și pe total suntem acum cam cu 20% mai puțin decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.” a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie
România este cel de-al treilea cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană, după Franţa şi Germania. Din ianuarie 2019 şi până în prezent, ţara noastră a exportat peste 19% din cantitatea totală de cereale vândută peste graniţele Uniunii Europene de către statele membre, adică peste 10 milioane de tone, potrivit Eurostat