Actual

Preşedintele Moldovei, Maia Sandu: Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli. Niciun stat nu poate rezista singur

Preşedintele Moldovei, Maia Sandu: Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli. Niciun stat nu poate rezista singur
foto: presidency.ro

Prezentă la Bucureşti pentru o zi, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu s-a plâns de faptul că Rusia se folosește de nemulțumirile oamenilor pe fondul scumpirilor uriașe, pentru a destabiliza guvernul de la Chișinău. Maia Sandu spune că serviciile secrete de la Moscova, împreună cu partidele pro-ruse din Republica Moldova sunt în spatele protestelor din ultima vreme.

Preşedintele Moldovei, Maia Sandu: Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli. Niciun stat nu poate rezista singur

Maia Sandu a spus că nu este o noutate pentru poporul său. Este încă o dovadă în plus această listă care a apărut pe subiectul sancțiunilor.

„Avem dovezi despre coalizarea grupărilor corupte care au furat foarte mulți bani din Republica Moldova și serviciile secrete ale Rusiei, partidele pro-ruse din Republica Moldova, care au același scop – destabilizarea Republicii Moldova. Se folosesc de nemulțumirile cetățenilor. Suntem determinați să apărăm democrația”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru Digi24.

„Mesajul nostru este același, vrem să ne fie respectată suveranitatea, vrem să ne fie respectată integritatea teritorială. Vrem să ne fie respectată alegerea și alegerea noastră este să construim o țară democratică și să continuăm drumul nostru spre Uniunea Europeană, pentru că noi credem că doar în Uniunea Europeană avem șansa să rămânem și să consolidăm un stat democratic, și să consolidăm această democrație”, a mai spus Maia Sandu.

Întrebată dacă ar fi dispusă Republica Moldova să renunțe la neutralitatea sa, Maia Sandu a spus că din păcate nu există majoritate în Parlament pentru a schimba Constituția, și, în general, pentru a schimba această prevedere din Constituție e nevoie de sprijin popular.

„Suntem un stat democratic, vrem să consolidăm democrația, și contează ce cred cetățenii. Facem tot ce putem să menținem siguranța cetățenilor, chiar și în acest context dificil, dar avem nevoie de sprijinul României. Avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri ca să putem să oferim în continuare siguranță securitate cetățenilor Republicii Moldova”.

Întrebată, cât de vulnerabilă este în momentul de față Republica Moldova în fața Federației Ruse? Maia Sandu a spus că Republica Moldova este foarte vulnerabilă.

„Vulnerabilitatea energetică. Aceasta poate să ducă la instabilitate care provoacă sărăcie și probleme sociale și economice. Republica Moldova, așa cum am vorbit la început, nu are umbrelă de securitate, și această problemă nu putem să o rezolvăm peste noapte, dar în același timp putem să găsim formule. Chiar dacă nu avem această această umbrelă de securitate, putem să găsim formule care ar oferi mai multă certitudine și siguranță cetățenilor noștri. Republica Moldova este vulnerabilă în continuare și noi credem că doar atunci când va ajunge în marea familie europeană atunci ne vom putea simți în siguranță”.

De asemenea, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în Parlamentul României, unde a atras atenția că pentru Rusia nu există nici limite, nici reguli, așa că „cu toții suntem în pericol”.

„Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Federației Ruse, unde mergea Rusia? Spre Nistru, spre Prut?”, a spus Maia Sandu.

Ea a subliniat că cetățenii țării sale își doresc să facă parte din familia europeană și să aibă șansa unei vieți în libertate și pace.

Preşedintele Republicii Moldova a avut o întâlnire la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, discuţiile concentrându-se, cu prioritate, asupra măsurilor consistente de sprijin din partea României pentru depăşirea crizei energetice din Republica Moldova.

„Preşedintele Maia Sandu a adresat mulţumiri pentru măsurile prompte adoptate de către România pentru facilitarea furnizării de electricitate, gaze naturale, păcură şi lemne de foc pentru cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, preşedintele Republicii Moldova a prezentat demersurile autorităţilor de la Chişinău privind asigurarea furnizării de gaze naturale în regim de urgenţă, în vederea acoperirii consumului pentru lunile de iarnă, din surse alternative celei ruseşti şi a solicitat continuarea sprijinului României”, arată Administraţia Prezidenţială.