Actual

Preşedintele Klaus Iohannis, ultimele discuţii cu oficialii austrieci au avut loc în Grecia

Preşedintele Klaus Iohannis, ultimele discuţii cu oficialii austrieci au avut loc în Grecia

Cu cât data de 8 decembrie se apropie, dată la care are loc Consiliul JAI unde se decide soarta României, Bulgariei şi Croaţiei în procesul de aderare la spaţiul Schengen, cu atât mai mare este presiunea pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe întregul Guvern. Ultima întâlnire cu reprezentanţii austrieci a avut-o, în Grecia, şeful statului român cu cancelarul austriac Karl Nehammer.

Pentru Klaus Iohannis miza este uriașă. Pe de-o parte, eventuala intrare în Schengen este ultima lui șansă de a pune o realizare majoră în bilanțul celor 10 ani de mandat.

Preşedintele Klaus Iohannis, ultimele discuţii cu oficialii austrieci

Președintele României a avut o întrevedere cu Karl Nehammer, la Atena. Pe lângă subiectele de natură economică și cele referitoare la criza energetică, cei doi au discutat și despre aderarea României la spațiul Schengen.

 Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a întâlnit la Atena, cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și cu președintele român Klaus Johannis. Printre subiectele principale de discuție s-au numărat relațiile economice bilaterale, aprovizionarea cu energie și lupta împotriva migrației ilegale.

Foto: Karl Nehammer, cancelarul Austriei

Austria a anunţat încă din luna noiembrie că se va opune intrării României în Schengen

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu politicianul austriac și despre aderarea Româniai la spațiul Schengen. Austria a anunțat, la finele lunii noiembrie, că va accepta intrarea Croației în Schengen, dar că s-ar putea opune prin veto aderării României.

Austria susține că este nevoie de o protecție mai mare a frontierelor și că mii de migranți ajung anual pe teritoriul ei. „Acest lucru reprezintă o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană și, prin urmare, nu mai poate fi acceptat”, a declarat Karl Nehammer.

Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că „nu există și nu a existat niciodată un aflux necontrolat de migranți și că România nu a fost niciodată o parte centrală a rutei balcanice“.

Miniștrii de interne ai UE urmează să voteze pe 8 decembrie cu privire la aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Și Olanda s-a opus intrării României în Schengen, dar în cele din urmă a anunțat că guvernul a dat undă verde țării noastre. Olanda refuză să accepte însă ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie.

Cancelarul austriac: Grecia, partener în special în lupta împotriva migrației ilegale

Cancelarul austriac a scris pe Twitter despre întâlnirea cu premierul grec.

„Am discutat în special despre securitatea energetică în Europa și despre rolul important al Greciei în dezvoltarea de noi surse de energie. Cooperarea cu Grecia a fost de o importanță enormă în multe domenii, în special în lupta împotriva migrației ilegale“, a scris Karl Nehammer.

Grecia a devenit în ultima perioadă un important centru energetic. Țara își extinde terminalele de gaz lichefiat și implementează proiecte în domeniul furnizării de energie electrică, potrivit vienna.at, citat de Evenimentul Zilei.

Austria nu are obiecții la aderarea Croației și nu suflă o vorbă despre Ungaria și Serbia

Totuși, Austria nu are obiecții la aderarea Croației și nu suflă o vorbă despre Ungaria și Serbia. Asta pentru că între cancelarul austriac Nehammer, premierul maghiar Viktor Orban și cel sârb, Vucic există o afiliere ideologică, parafată printr-un recent protocol semnat la Belgrad.

FOTO: Viktor Orban, Aleksandar Vucic și Karl Nehammer după întâlnirea de la mijlocul lui noiembrie, la Belgrad când Austria a anunţat că nu susţine România

Cu alte cuvinte, cancelarul trebuie să răspundă tensiunii interne pe tema migrației, dar o mută pe alte țări decât cele în mod real responsabile.