Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri seară, după ședința pe care a avut-o la Cotroceni cu unii membrii ai Guvernului, că se va vaccine public, dacă asta înseamnă să-i convingă și pe alții să o facă.
„Dacă se crede că asta va ajuta, da, cu plăcere, cum să nu, n-am nicio problemă.
Eu sunt pentru vaccinare, dacă asta a fost o întrebare indirectă.
Personal sunt pentru vaccinare”, a răspus Klaus Iohannis.
Îm legătură cu creșterea capacității de testare, Iohannis a spus că acest lucru nu se întâmplă pentru că nu există cerere.
„Capacitatea de testare este destul de mare. Teoretic am putea să prelucrăm până în 50.000 de teste.
Testările se fac fie la cei care sunt trimişi acolo de DSP, cazurile suspecte, fie se fac la persoane suspecte, fie la cerere.
Mai mult decât s-a făcut, nu a existat cerere.
La noi, persoanele nu se testează în masă. Aceste proceduri nu sunt posibile cu instaliaţiile existente, iar numărul persoanelor trimise de DSP şi solicitări de persoane fizice care vor să fie de bună voie testate sunt cele pe care le vedeţi zilnic, comunicate”, a spus Klaus Iohannis.
Carantinarea Capitalei nu este posibilă
Preşedintele a vorbit şi despre cum se iau deciziile de carantinare a unei localităţi.
„Decizia de carantinare a unei localităţi nu este foarte uşoară, fiindcă impactează asupra vieţii fiecărui locuitor din acea localitate.
Exact din acest motiv, acum ceva timp, s-a solicitat INSP o metodolgie foarte clară, care vine să sprijine autorităţile când este vorba de a luat decizia de carantinare.
Această metodologie este un sistem de puncte. Se acordă un punctaj pentru tot felul de criterii. De exemplu, rata infectării, numărul de locuri la ATI, persoane de 65 de ani, şamd
Este un catalog întreg de punctaj. În final se face o sumă, iar carantinarea se poate lua în considerare local, atunci când punctajul devine foarte mare.
Pentru Bucureşti nu s-a ajuns la un număr de puncte care face probabilă carantinarea
Acum pentru Bucureşti nu se discută despre carantinare”, a explicat preşedintele.