Actual

Președintele Iohannis și premierul Florin Cîțu, la ceremonia de Ziua Marinei. „Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază”

Președintele Iohannis și premierul Florin Cîțu, la ceremonia de Ziua Marinei. „Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază”

Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an la 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor este marcat de pandemia COVID-19. Din nefericire, la majoritatea ceremoniilor nu este permis accesul publicului.

Președintele Iohannis și premierul Florin Cîțu, la Ziua Marinei

La ceremonie au participat președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Florin Cîțu.

Recunoștința noastră și prețuirea se îndreaptă astăzi către cei care își riscă viața, îndeplinind cu abnegație importanta misiune de apărare a țării, pe căile de acces maritime și fluviale. Vă felicit pentru modul exemplar în care vă faceți datoria și vă onoraţi jurământul față de țară. Vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți zi de zi. Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc familiilor dumneavoastră, cele care vă sprijină necondiționat și care vă asigură echilibrul sufletesc și sprijinul moral de care aveți nevoie pentru împlinirea misiunilor încredințate. Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire oriunde veți naviga, purtând cu mândrie la catarg Drapelul României. La mulți ani și bun cart înainte!”, a transmis președintele.

Potrivit organizatorilor, astăzi, 15 august 2021, între orele 10.00 și 11.00, în portul militar Constanța a fost organizată o ceremonie în cadrul căreia va fi citit ordinul comun al miniștrilor Apărării Naționale, Transporturilor și Administrației și Internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”.

O formaţie de aeronave de luptă alcătuite din elicoptere Puma Naval, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave Typhoon britanice şi un avion de cercetare P-8 american au survolat Portul Militar, la ora 11.00, la finalul ceremoniei oficiale. Pe mare va avea loc o defilare a navelor militare.

Colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române: „Publicul poate vedea defilarea navelor intervalul orar 11.00 – 13.00, de la Constanța la Midia, defilare care este condusă de fregata Mărășești, cea mai mare navă de război construită vreodată în România”.

Ziua se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor, la ora 20:30, pe traseul Cazino-Comandamentul Flotei-Piața Ovidiu și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța.

Alături de Constanţa Ziua Marinei va mai fi celebrată astăzi la Mangalia, Brăila și Tulcea.