Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a retras titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989” pentru 16 persoane, transmite Administraţia Prezidenţială.
Prin urmare, acest titlu a fost retras pentru următorii: Marin Bratu, Mariana Chiorean, Victor Daia, Ion Demetrescu, Liviu Goghie, Gheorghe-Mircea Neagu, Nicolae Niculescu, Ioan Niculescu, Aurel Papari, Nicu Preda, Ianoş Radu, Emil Simion, Emil Udatu, Iosefina Apostu, Iuliu-Aurel Burbea-Milescu, Nicolae Constantinescu.
De unde a început totul
Povestea titlurilor de„revoluţionar cu rol determinant” începe cu o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Ponta. Se întâmpla în decembrie 2014, când, sub motivaţia respectării adevărului istoric, Executivul hotăra crearea unei noi categorii de revoluţionari: “luptători cu rol determinant în victoria Revoluţiei Române”.
Concret, ordonanţa le oferea revoluţionarilor ocazia să-şi preschimbe vechiul certificat şi, obţinând noua titulatură, să-şi recapete indemnizaţiile lunare pe care Guvernul Boc le supendase în 2012. În mod declarativ, preschimbarea avea ca scop o triere a revoluţionarilor – breaslă plină de impostori – şi acordarea noului certificat numai celor care „în perioada 14-22 decembrie au avut un rol determinant în declanşarea şi victoria Revoluţiei, doar în localităţile în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului“.
Adrian Sanda, secretarul de stat al revoluţionarilor şi omul însărcinat să coordoneze procesul de preschimbare.
Numai că, pe parcursul acestui proces, lucrurile au evoluat în cel mai pur stil românesc: în textul ordonanţei au fost găsite portiţe care să permită şi introducerea revoluţionarilor din alte oraşe, titlurile de luptător determinant s-au acordat pe criterii din ce în ce mai arbitrare.
Adrian Sanda, secretarul de stat al revoluţionarilor şi omul însărcinat să coordoneze procesul de preschimbare a aprobat, ulterior, ca şi aceia care au făcut Revoluţia în oraşe precum precum Buzău, Constanţa, Iaşi, Brăila, Turnu Severin, Craiova şi chiar Uricani să poată primi certificate de luptători cu rol determinant. Deşi în aceste localităţi a fost linişte desăvârşită până pe 22 decembrie 1989, ele au fost considerate eligibile, după ce revoluţionarii au făcut contestaţie. Aşa s-a ajuns ca zeci de persoane care au urmărit izbucnirea Revoluţiei la televizor, au devenit revoluționari cu acte în regulă.