Președintele Chinei, Xi Jinping a ajuns astăzi în Rusia. Oficialii Beijingului nu au oferit prea multe detalii despre vizita liderului chinez, însă au precizat că scopul vizitei este de promova pacea.
În aceste condiții, analiștii politici susțin că Vladimir Putin se așteaptă ca omologul său chinez să îl susțină în lupta pe care o duce Kremlinul în fața statelor occidentale. Totodată, Vladimir Putin vorbește despre liderul chinez ca și cum ar fi un prieten foarte apropiat.
„Beijing va sprijini Rusia”
Joseph Torigian, expert în politică chineză a explicat că „Beijing încearcă să realizeze mai multe lucruri diferite prin această vizită, dar va fi greu de obținut un echilibru. Vor să arate lumii în curs de dezvoltare că pot juca un rol constructiv.”
Un alt expert în chestiuni de politică externă, Dmitri Oreșkin, profesor la Free University în Riga a apreciat că ”Beijing va sprijini Rusia, dar într-un mod prin care să nu enerveze Statele Unite, adică acest sprijin va fi în mare măsură simbolic, să vorbească, să propună un plan de pace, să lege o prietenie, ceva de genul.
China nu va intra serios cu Putin în cârdășie pentru că riscul ca Putin să piardă este prea mare, iar China nu vrea să aibă de-a face cu învinși. Prin urmare, nu vor exista îmbrățișări prea apropiate. Vor fi îmbrățișări de fațadă și negocieri destul de dure în culise”, potrivit stirileprotv.ro.
În cursul lunii trecute Beijingul a publicat un plan de pace, un document în 12 puncte, document despre care analiștii precizează că este foarte ambiguu, conține doar declarații generale și nu oferă nicio soluție concretă pentru încetarea conflictului din Ucraina.
China respinge decizia Curții Penale Internaționale
„China nu face distincția clară între cine este agresorul și cine este victima. Iar când o țară se implică în activitățile de menținere a păcii sau cel puțin încearcă să ajute părțile, fără a distinge acest lucru, de fapt afectează ideea de obiectivitate”, a explicat Natalia Butirska analist la East Asian.
Anul trecut, cu puțin timp înainte de începerea „Operațiunii Speciale de Eliberare”, Moscova și Beijing au semnat un parteneriat fără limite.
La scurt timp însă, China s-a declarat neutră față de războiul din Ucraina și nu a ezitat să blameze sancțiunile occidentale luate împotriva Moscovei. De asemenea, contestă și decizia recentă a Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.
„Curtea Penală Internațională ar trebui să mențină o poziție obiectivă și imparțială, să respecte imunitatea jurisdicțională de care se bucură șeful statului în conformitate cu dreptul internațional, să-și exercite competențele cu prudență, să interpreteze și să aplice dreptul internațional cu bună-credință și să evite politizarea și standardele duble”, a explicat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
În ceea privește situația de pe front, armata ucraineană a întreprins un contraatac la sud-vest de regiunea Bahmut și a respins forțele Moscovei de pe o importantă autostradă din zonă, un punct vital de aprovizionare a trupelor. Procedurile de evacuare au fost sistate, iar civilii care au refuzat să-și părăsească locuințele se adăpostesc pe unde pot, potrivit stirileprotv.ro.