În iunie, recunoscută internațional ca luna dedicată persoanelor din comunitatea LGBTQI, președintele ceh Milos Zeman spune că este gata să se opună prin veto propunerii de lege care ar acorda cuplurilor de același sex din țara sa dreptul de a organiza cununie civile, dacă proiectul va trece de Parlament. Presa străină titrează că liderul a și jurat în acest sens.
Proiectul de lege, elaborat de parlamentari din toate spectrele politice ale țării, a fost înaintat marți la Camera inferioară a Parlamentului Ceh, dar nu a fost stabilită o dată pentru începerea dezbaterii sale. Momentan, i se opun ferm creștin-democrații, un membru activ al coaliției guvernamentale formate din cinci partide, și partidul de opoziție Libertate și Democrație, un partid populist anti migranți și islamofob.
În timpul unei conferințe de presă ce a urmat întâlnirii sale cu omologul maghiar, Katalin Novak, Milos Zeman a declarat:
“Aș dori să anunț că, dacă voi primi cu adevărat o astfel de lege de semnat, o voi supune unui veto”. De asemenea, Zeman a menționat că statul ceh permite deja uniunile civile pentru cuplurile de același sex, dar a insistat că “o familie este o uniune între un bărbat și o femeie”.
Veto-ul președintelui ar putea să nu fie suficient
Președintele ceh este cunoscut pentru comentariile denigratoare făcute la adresa comunității LGBTQ în trecut, fapt ce i-a atras numeroase critici din partea instituțiilor europene. Totuși, o majoritate a tuturor parlamentarilor din camera inferioară ar putea trece peste vetoul prezidențial. Președinția cehă este un post în mare măsură ceremonial, țara fiind, conform Constituției, o republică parlamentară.
Parlamentul ceh a început deja să dezbată o legislație similară în 2018, dar nu a votat nimic înainte de alegerile generale de anul trecut, așa că proiectul a trebuit să fie prezentată din nou.
Activiștii LGBTQ se consideră „cetățeni de mâna a doua”
Căsătoria între persoane de același sex este acum legală în aproximativ 30 de țări din întreaga lume, inclusiv cea mai mare parte a statelor Europei de Vest.
În Republica Cehă, Parlamentul a aprobat în 2006 o lege care permite partenerilor de același sex să trăiască într-un parteneriat înregistrat oficial și să aibă drepturi la moștenire și îngrijire medicală similare cu cele de care se bucură cuplurile căsătorite heterosexuale. Astfel de aranjamente oferă persoanelor în cauză o bună parte dintre protecțiile și avantajele juridice ale căsătoriei, dar mulți activiști LGBTQ consideră că această încadrare oferă cuplurilor non-heterosexuale un statut înjositor de nivel secund, care i-ar face să pară cetățeni de mâna a doua.