Rusia a început să mute arme nucleare tactice în Belarus, afirmă Lukașenko Grupul de mercenari Wagner din Rusia își retrage forțele din orașul ucrainean Bakhmut și își transferă pozițiile către unități ale armatei ruse, potrivit fondatorului grupului, Evgheni Prigojin. Președintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat joi că Rusia a început să avanseze cu relocarea armelor nucleare tactice în țara sa. Urmăriți blogul nostru pentru a vedea cum s-au desfășurat evenimentele din această zi. Autoritățile militare din capitala ucraineană, Kiev, au raportat un pericol crescut de atacuri cu rachete rusești în primele ore ale zilei de vineri și au declarat că apărarea antiaeriană funcționează.
Din octombrie anul trecut, Rusia a lansat sute de atacuri cu rachete împotriva unor ținte din Ucraina, încercând să distrugă infrastructura critică și alte obiective. În ultimele săptămâni, Ucraina a declarat că a doborât majoritatea rachetelor. „Pericol sporit de rachete! Apărarea aeriană funcționează în regiune”, a declarat administrația militară regională din Kiev într-un mesaj pe Telegram.
Războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani
Un aliat de top al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani, cu perioade lungi de lupte intercalate de armistiții, a relatat joi agenția rusă de știri RIA. Aceasta a precizat că fostul președinte Dmitri Medvedev, vicepreședinte al puternicului consiliu de securitate al lui Putin, a vorbit în timpul unei vizite în Vietnam. Medvedev face adesea comentarii dure și luna trecută a descris autoritățile ucrainene ca fiind o infecție.
„Acest conflict va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani”, a declarat Medvedev, citat de RIA. „Atâta timp cât există o astfel de putere în loc, vor fi, să zicem, trei ani de armistițiu, doi ani de conflict și totul se va repeta”, a continuat el, reiterând afirmația Moscovei că Ucraina este un stat nazist.
UE prelungește suspendarea tarifelor vamale pentru Ucraina
Uniunea Europeană a convenit joi să suspende restricțiile asupra importurilor din Ucraina pentru încă un an, după ce a evitat o interdicție de import impusă de unele națiuni UE pe fondul protestelor agricultorilor față de prețurile scăzute. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, a mulțumit UE pentru prelungire și s-a angajat să depună eforturi pentru a îndeplini standardele Uniunii, necesare pentru a obține statutul de membru al blocului celor 27 de națiuni. Consiliul UE, care grupează guvernele UE, a declarat într-un mesaj pe Twitter că miniștrii UE responsabili pentru comerț au fost de acord cu prelungirea la o reuniune de joi.
Rusia semnalează sfârșitul acordului privind cerealele din Marea Neagră
Rusia a semnalat joi că, dacă cererile de îmbunătățire a exporturilor sale de cereale și îngrășăminte nu vor fi îndeplinite, atunci nu va prelungi dincolo de 17 iulie un acord care permite exportul în condiții de siguranță pe timp de război al acelorași produse din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră. Rusia a făcut aceeași amenințare și aceleași cereri în luna martie. Moscova a fost apoi de acord săptămâna trecută să reînnoiască pentru 60 de zile pactul privind exporturile din Marea Neagră – negociat inițial de ONU și Turcia în iulie anul trecut cu Rusia și Ucraina pentru a încerca să atenueze o criză globală de bunuri agravată de invazia Moscovei în Ucraina din februarie 2022.
SUA îl sancționează pe șeful mercenarilor Wagner din Mali
Statele Unite au aplicat sancțiuni șefului grupului militar privat Wagner din Mali, pe care grupul rus Wagner l-ar folosi ca mijloc de transport de arme pentru războiul Moscovei în Ucraina. Trezoreria americană a declarat că Ivan Aleksandrovici Maslov lucrează îndeaproape cu oficialii din Mali pentru a construi prezența Wagner în Mali și în alte părți din Africa. Grupul Wagner s-a mutat în Mali anul trecut pentru a ajuta junta de guvernământ în probleme de securitate și pentru a căuta oportunități de afaceri în domeniul minier, după ce soldații francezi s-au retras.
„Este posibil ca Grupul Wagner să încerce să își ascundă eforturile de a achiziționa echipamente militare pentru a le utiliza în Ucraina, inclusiv prin intermediul Mali și al altor țări în care are un punct de sprijin”, a declarat Trezoreria într-un comunicat. Acesta a precizat că Wagner ar putea folosi documente false pentru a ascunde achiziția și tranzitul de mine, vehicule aeriene fără echipaj, radare și sisteme de contrabaterie pentru a fi utilizate în Ucrain.