Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat joi „extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE ca România şi Bulgaria să nu fie admise încă în Spaţiul Schengen. În același timp Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să facă parte din spațiul de liberă circulație. Bulgaria și România nu au reușit să primească votul unanim pentru a face parte din Schengen. De partea cealaltă, politicienii români cer măsuri ferme împotriva Austriei.
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dezamăgită de Austria. Cristian Terhes cere excluderea din PPE a austriecilor
„Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen. Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre”, a scris Metsola, membră a Partidului Popular European (PP), pe contul său de Twitter.
„Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat”, a adăugat ea.
Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă în cadrul consiliului JAI, respingerea s-a făcut cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Olandei. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.
„PNL trebuie să solicite excluderea din PPE a austriecilor”
Revoltă a fost cuvântul de ordine al clasei politice din România, imediat după aflarea veştii. România trebuie să răspundă dur împotriva Austriei pentru refuzul nejustificat al acesteia de a vota aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Europarlamentarul PNŢCD Cristian Terhes propune o serie de măsuri pe care România trebuie să le ia de urgenţă.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Terhes cere ca România să utilizeze de dreptul sau de veto în Consiliul Europei până când nu va primi acceptul de a intra în Schengen. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă trebuie să dispună de urgenţă demararea unor controale împotriva companiilor cu capital austriac ce îşi desfăşoară activitatea în Romania, unde există indicii temeinice de fraudă şi corupţie. Nu în ultimul rând, PNL trebuie să ceară excluderea austriecilor din Partidul Popular European.
„PNL trebuie să solicite excluderea din PPE a austriecilor. PPE a votat o rezoluţie care prevede că va susţine intrarea României şi Bulgariei în Schengen. Dacă PPE nu da curs acestei solicitări, atunci pleacă PNL din PPE. Ca partid din România nu mai poţi face parte dintr-un asemenea partid european, care efectiv e inamic pe faţă al României”, a mai scris Terheş.
„Companiile de stat românești ar trebui să-și închidă conturile la băncile austriece din România”
Despre scoaterea partidului conservator austriac din PPE a vorbit şi europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan. El a arătat că în acest moment, e confirmat că Austria are o problemă cu România şi că consideră România o ţară de mâna a treia şi acest lucru va duce la reacţii. S-a întâmplat o chestiune gravă care va trebui să aibă consecinţe, a mai spus el, precizând că vor discuta în zilele următoare care vor fi acelea.
”Noi, PNL, rămânem în PPE. Dar, în acelaşi timp, voi solicita scoaterea din PPE a OeVP (conservatorilor austrieci) pentru modalitatea în care s-a comportat Austria”. El a arătat că ”nu poţi să votezi o rezoluţie a partidului la Congresul de la Rotterdam, nu poţi să votezi alături de România rezoluţia de la Parlamentul European şi după aceea să întorci totul în ultimele două săptămâni fără a avea repercusiuni”.
De asemenea, europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a declarat că toate companiile de stat românești ar trebui să-și închidă conturile la băncile austriece din România și să le mute la alte bănci. Bogdan mai spune că nu au existat presiuni asupra companiilor austriece, așa cum i-ar fi reproșat cancelarul austriac într-o discuție.
”Tocmai ieri, domnul Grindeanu a dat un contract de 300 de milioane unei companii austriece”, a mai precizat prim-vicepreședintele PNL.