Social

Preparați mâncarea acasă! Alimentele ultraprocesate pot afecta grav sănătatea creierului. Specialiștii explică procesul

Preparați mâncarea acasă! Alimentele ultraprocesate pot afecta grav sănătatea creierului. Specialiștii explică procesul
dcnews.ro/ evz.ro

Potrivit unui studiu, publicat online pe 5 decembrie 2022 în jurnalul JAMA Neurology, o dietă plină de alimente ultraprocesate poate duce la deteriorarea creierului.

Astfel,  alimente ultraprocesate precum chipsuri, pizza, prăjituri, desi sunt delicioase, au o mulțime de ingrediente nesănătoase, precum zahăr, sare, grăsimi, coloranți artificiali și conservanți.

Exemplele includ alimentele congelate, băuturile răcoritoare, mezelurile, alimentele de tip fast-food, biscuiții, prăjiturile și chipsurile.

Potrivit studiilor, aceste alimente au fost asociate cu un risc crescut de boli de inimă, sindrom metabolic și obezitate. La momentul actual, oamenii de știință din Brazilia le-au asociat cu un risc mai mare de declin al capabilităților cerebrale.

Sănătatea creierului depinde de alegerile alimentare

Deși, studiul nu a putut să demonstreze cauza și efectul, „declinul cognitiv ar putea fi rezultatul leziunilor microvasculare din creier, volumului redus al creierului sau chiar inflamației sistemice, cauzate de consumul alimentelor ultraprocesate.

Potrivit cercetătorului principal al studiului, Natalia Gomes Goncalves, alegerile alimentare reprezintă un mod important prin care putem menține o funcție sănătoasă a creierului.

De asemenea, Goncalves a adăugat:

  • „Vârsta de mijloc este o perioadă importantă din viață în care putem să adoptăm măsuri preventive prin schimbarea stilului de viață, din moment ce alegerile pe care le facem la această vârstă ne vor influența anii bătrâneții. Asta nu înseamnă că adulții deja mai în vârstă nu vor observa rezultate dacă adoptă un stil de viață mai sănătos”.
  • „Cercetarea a arătat din nou că putem beneficia de alegerile sănătoase la orice vârstă”.

“Studiul longitudinal brazilian al sănătății adulților” a fost efectuat pe aproape 11.000 de persoane (bărbați și femei), cu o vârstă medie de 52 de ani și a durat opt ani de zile, timp în care participanții care au consumat mai mult de 20% din caloriile zilnice din alimente ultraprocesate. Și potrivit lui Goncalves, aceștia au avut o scădere cu 28% mai rapidă a cogniției globale și o scădere cu 25% mai rapidă a funcției executive.

Această asociere a fost mai puternică pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 35 și 59 de ani, în comparație cu adulții mai mari de 59 de ani.

Recomandările specialiștilor

Ținând cont de rezultatele studiului, potrivit lui Goncalves, medicii ar putea recomanda pacienților să gătească acasă folosind ingrediente proaspete, în loc să cumpere mâncare și gustări gata preparate.

Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma dacă un aport ridicat de alimente ultraprocesate dăunează într-adevăr în mod direct creierului.

În acest context, a spus Goncalves, a precizat:

  • „În acest moment nu dispunem de neuroimagistică pentru a confirma aceste ipoteze”, dar „plănuim studii viitoare pentru a înțelege mecanismele prin care alimentele ultraprocesate sunt asociate cu declinul cognitiv”.
  • „Depinde de noi să recunoaștem manipularea din partea companiilor alimentare”

De asemenea, Dr. Samantha Heller, nutriționist clinic senior la New York, SUA, care nu a fost implicat în studiu, a explicat de ce mâncarea ultraprocesată afectează creierul uman.

Astfel, Dr.Heller a explicat:

  • „Atunci când oamenii mănâncă în mod regulat alimente ultraprocesate, este puțin probabil ca ei să primească fibrele, vitaminele, mineralele și fitonutrienții de care corpurile lor au nevoie ca să fie sănătoase, să lupte împotriva bolilor și să reducă inflamațiile”.
  • „În final, asta poate să afecteze modul în care funcționează creierul, pentru că acesta are nevoie de o aprovizionare constantă cu micro și macronutrienți pentru a funcționa corespunzător”.

Efectele consumului de alimente ultraprocesate pot afecta și sănătatea creierului

De altfel, efectele consumului de alimente ultraprocesate, cum ar fi riscul crescut de tensiune arterială, diabetul de tip 2, bolile de inimă și obezitatea, pot afecta și sănătatea creierului.

De asemenea, nutriționistul Heller a precizat că „alimentele ultraprocesate sunt concepute pentru a stârni pofta și dorința pentru aceste alimente, iar publicitatea – care este peste tot – întărește aceste impulsuri. Nu este vina consumatorului că tânjește după alimente ultraprocesate. Dar depinde de noi să recunoaștem manipularea din partea companiilor alimentare și să preluăm controlul asupra a ceea ce alegem să mâncăm”, citează medicalxpress.com.