Lifestyle

Preoții, autoritățile și țăranii se roagă să vină ploaia. Dar prima ploaie artificială din lume a fost provocată de o româncă

Preoții, autoritățile și țăranii se roagă să vină ploaia. Dar prima ploaie artificială din lume a fost provocată de o româncă

Preoții, autoritățile și țăranii se roagă să vină ploaia. Dar prima ploaie artificială din lume a fost provocată de o româncă

Omenirea se confrună cu secetă, inundații, grindină care omoară culturile. Dar împotriva secetei, cercetătorii au descoperit cum să producă ploaia artificială, iar împotriva grindinei au inventat niște rachete.

Se spune că prognozele meteo au, astăzi, un grad de probabilitate de 75-80%. Meteorologii studiază și analizează masele de aer care deplasează norii generatori de precipitații, care colindă oceanele și continentele, făcând posibilă circulația apei în natură, circulație, de care depinde viața.

Cum poate fi distrusă grindina

Pentru grindină s-au inventat tunurile antigrindină, în 1896, în Austria. Istoria spune că, în jurul anului 1900, se vindeau mii de tunuri antigrindină care încercau să protejeze zone întinse agricole din Europa.

Aceste tunuri lansează în aer unde sonore foarte puternice, care zboară cu viteze mari către straturile înalte ale norilor de furtună. Aceste unde puternice modifică parametri fizici de formare a gheții, deci a bulgarilor de grindină.

Tunurile antigrindină au fost modernizate și au apărut rachetele antigrindină. În România, la Ploiești, încă de pe vremea lui Ceaușescu, se produc astfel de rachete. Specialiștii spun că aceste rachete ajung la 9.000 de metri înălțime unde descarcă în atmosferă aerosoli de iodură de argint și iodura de potasiu, care împiedică înghețarea picăturilor de ploaie.

În cadrul Ministerului Agriculturii funcționa /posibil să funcționeze/ o Direcție antigrindină, care coordonează activitatea punctelor de lansare, amplasate în diferite zone din țară.

Ștefania Mărăcineanu, primul om de pe planetă care a provocat ploaia artificială

Omul care a adus pentru prima dată ploaia pe pământ, a fost o româncă, Ștefania Mărăcineanu. Ea a studiat și a lucrat la Universitatea București, fiind colaboratoare a profesorului Dimitrie Bunghențianu și a profesorului Vasilescu Karpen, inventatorul pilei electrice Karpen care funcționează perfect din 1936 până în prezent.

În 1931 prin tehnica însămânțării norilor cu săruri radioactive lansate din avion, Ștefania Mărăcineanu a provocat în Bărăgan prima ploaie artificială din lume, lucru consemnat de presa vremii, precum și de personalitățile  științifice prezente la eveniment.

După această reușită, pentru că autoritățile de la București nu a pus prea mare preț pe această descoperire, Mărăcineanu a plecat în Franța. A ajuns să lucreze în laboratoarele soților Curie și să dezvolte sistemul care provoacă ploaia. În 1934 provoacă primele ploi artificiale în Sahara. Nu-și pantentează invenția, iar faptul că lucra în laboratoarele Curie, a făcut ca Premiul Nobel să fie acordat lui Marie Curie.

Ștefania Mărăcineanu a murit la 62 de ani, răpusă de cancer.

Producerea de ploi artificiale a devenit, în timp, o tehnică extrem de dezvoltată și o operațiune de interes pentru armată, fiind considerată o armă meteo periculoasă, care poate produce inundații.

Arabii au comandat ploaie și au avut-o!

Emiratele Arabe Unite au „comandat” ploi artificiale pentru a opri un puternic val de căldură care a afectat țara. S-a mai întâmplat și în primăvara lui 2020. Dar, ţara arabă a testat utilizarea dronelor, pentru a induce ploaia prin aplicarea de şocuri electrice asupra norilor. De data aceasta au folosit substanţe chimice, scria Rețete și Vedete.ro în 19 iulie 2021.