Social

Preot celebru: Botezul nu trebuie făcut neapărat cu scufundarea în cristelniță. Ține de hotărârea Sfântului Sinod al BOR

Preot celebru: Botezul nu trebuie făcut neapărat cu scufundarea în cristelniță. Ține de hotărârea Sfântului Sinod al BOR

Constantin Pătuleanu, preot celebru și profesor universitar doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxa spune că botezul nu trebuie făcut neapărat cu scufundarea în cristelniță, însă, această hotărăre revine în dreptul Sfântului Sinod al BOR. Dacă se va decide o schimbare, numai ierahia bisericii o poate face, ci nu preoții.

Societatea civilă a inițiat o petiție online prin care a cerut schimbarea ritualului de botez după moartea bebelușului de o lună și jumătate de la Suceava.

Un bebeluș de doar șase săptămâni a murit în timpul botezului. Medicii de la SMURD spun că bebelușul ar fi înghițit foarte multă apă și aceasta ar fi cauza decesului.

Incidentul a avut loc la biserica „Sfinții Constantin și Elena” din municipiul Suceava.

Preotul Pătuleanu mai declară că există practica botezului prin turnare sau stropire, în anumite condiții. Și că, în mod normal, înaintea ceremoniei, părinții și preotul trebuie să vorbească despre eventuale probleme sau sensibilități ale bebelușului. Mai mult decât atât, preoții nu au voie să refuze ceremonia botezului doar cu turnarea unor picături pe creștetul copilului, mai spune părintele Pătuleanu, potrivit Realitatea.

Este o lucrare care ține de hotărârea Sfântului Sinod al BOR

„Practica Botezului, sigur că este o lucrare care ține de hotărârea Sfântului Sinod al BOR. Probabil că se va discuta și această petiție. (…) Practica Botezului așa cum o avem este într-adevăr foarte veche, mă uit într-o lucrare, prima pe care o avem, de la primii creștini ai Bisericii, e vorba de Învățătura celor 12 Apostoli, unde ni se arată că atunci când nu e apă suficientă sau îndeajuns se poate săvârși botezul și prin turnare de trei ori în numele Sfintei Treimi. Dacă această practică va fi agreată de Biserică, nu ține de un preot sau un altul, ci efectiv Sfântul Sinod probabil va delibera si va hotarî în sensul acesta, că nu ține de preoți , ci de ierarhia Bisericii”, a explicat părintele Pătuleanu, pentru RFI România.

Nu ar fi ceva ce nu ar exista în experiența Bisericii, în tradiția Bisericii

„Există preoți mai ales la cererea expresă a familiei care săvârșesc întru botez prin turnare sau stropire. Didahia, care este prima lucrare a Bisericii, vorbește despre această practică, deci nu ar fi ceva ce nu ar exista în experiența Bisericii, în tradiția Bisericii.

Practica era că atunci când ai apă suficientă și când nu sunt probleme medicale… Am înțeles că acest bebeluș era născut prematur, deci avea o anumită sensibilitate, și atunci sigur că trebuie să aplici anumite măsuri când ai un asemenea caz. (…) Nu cunoaștem dacă familia a făcut această precizare când a botezat, dacă s-a discutat”, a explicat părintele Pătuleanu.

Trebuie să existe o discuție înainte de botez cu familia

Părintele Pătuleanu mai spune că „în principiu, trebuie să existe o discuție înainte de botez cu familia , cu nașii, si ar trebui spuse lucrurile acestea, nu are de unde să le cunoască preotul lucrurile acestea. Și părinții, cei apropiați trebuie să vină și să spună dacă sunt cazuri mai speciale, de exemplu copii născuți prematur, copii care nu s-au dezvoltat într-un ritm normal, atunci se pot discuta , de la caz la caz cu preotul”, și a relatat că „atunci când au fost discuții cu părinții, eu însumi am botezat prin turnare”.

Studenții la Teologie învață cum se face această procedură, mai spune părintele Pătuleanu: „E un seminar, laborator în Biserică, unde preotul explică cum trebuie botezat copilul, sigur, se învață la Teologie lucrul acesta. În principiu, atunci când sunt repectate aceste îndrumări, n-ar trebui să se întâmple asemenea cazuri nefericite”.