Rectificarea bugetară va fi pusă în transparenţă de către Ministerul Finanţelor undeva în cursul săptămânii viitoare. Anunţul a fost făcut astăzi de premierul Nicolae Ciucă. El a vorbit şi despre compensarea preţurilor la energie şi a precizat că, până în prezent, furnizorii nu au trimis facturile pentru a vedea preţul compensării pe luna aprilie, iar astfel să poată fi finalizată rectificarea şi în funcţie de cifrele acestei luni.
Premierul Nicolae Ciucă vine cu o veste bună. Rectificarea bugetară, una pozitivă. Ce înseamnă pentru românul de rând acest lucru
„Rectificarea este una pozitivă. Aici doresc să subliniez că în cursul săptămânii viitoare ea va fi pusă în transparenţă la Ministerul Finanţelor. Sunt aspecte care ţin, aşa cum au solicitat şi o parte dintre reprezentanţii autorităţilor locale, de continuare programelor deja aflate în derulare, care au fost momentan oprite din cauza acestei creşteri de preţuri la materialele de construcţii şi inexistenţa fondurilor de cofinanţare. Este un aspect care a fost luat în calcul, la revizuire, la nivelul Ministerului Finanţelor.
În momentul în care vom avea toate datele legate de ceea ce trebuie să facem în continuare pe partea de compensare a preţurilor la energie, după ce avem o lună închisă, luna aprilie, pentru că nu am putut să finalizăm toate aceste demersuri ale rectificării pentru că dorim să vedem cât ne costă compensarea pe luna aprilie, furnizorii nereuşind să ne dea, până în acest moment, facturile să putem să închidem o lună completă”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat sâmbătă la sediul Consiliului Judeţean Vrancea cum va fi rectificarea bugetară pentru unităţile administrativ-teritoriale.
Cine primeşte bani mai mulţi la salariu, începând cu luna august
În altă ordine de idei, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că vor fi majorări salarile din luna august pentru sectorul bugetar, precizând că de creşteri vor beneficia şi angajaţii ministerelor Culturii, Transporturilor şi cei ai Institutului Naţional de Statistică.
“Începând cu luna august o să se acorde o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de legea cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 şi luna decembrie 2021”, a declarat Budăi, sâmbătă, la Antena 3.
Întrebat care este impactul bugetar al acestor măsuri, Marius Budăi a răspuns: “S-a făcut o analiză a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toţi ordonatorii de credite, în special cu ministerele. Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite. Nu se vor acorda la rectificarea bugetară sume suplimentare”.