Actual

Premierul Nicolae Ciucă ridică tonul la prefecţi. Ce trebuie să facă şefii judeţelor

Premierul Nicolae Ciucă ridică tonul la prefecţi. Ce trebuie să facă şefii judeţelor
FOTO: Guvernul României

Vă rog să nu trataţi evenimentele ca fiind de natură minoră, pentru că, aşa cum arată situaţia în momentul de faţă, orice eveniment care este minor, care ni s-ar părea nouă că este minor, poate să crească şi să devină unul cât se poate de grav. Acesta a fost mesajul premierului Nicolae Ciucă transmis astăzi prefecţilor.

Premierul Nicolae Ciucă ridică tonul la prefecţi. Ce trebuie să facă şefii judeţelor

 Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut prefecţilor să nu trateze evenimentele generate de temperaturile ridicate din acest sfârşit de săptămână ca fiind de natură minoră, precizând că orice eveniment care poate părea minor se poate transforma într-unul cât de poate de grav.

Ciucă a organizat, vineri, o videoconferinţă cu prefecţii, pe tema măsurilor de intervenţie pentru combaterea efectelor caniculei.

Premierul a solicitat să se intervină pe Dunăre pentru asigurarea navigabilităţii.

“Este foarte clar că pe fluviul Dunărea avem o scădere a debitului cu peste 50 la sută şi de aceea în decizia CNSU de ieri după amiază, am stabilit ca pe o porţiune să se intervină astfel încât să se asigure navigabilitatea în sectorul respectiv, ţinând cont de faptul că mai abitir  ca anii precedenţi se înregistrează un flux ridicat de trafic pe Dunăre şi avem nevoie să degajăm şi să asigurăm dragarea astfel încât să fie asigurată fluiditatea traficului”, a afirmat Ciucă.

El a mai solicitat prefecţilor să organizeze de câte ori este nevoie şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să existe la nivelul fiecărei localităţi puncte unde poate fi asigurată asistenţa medicală şi unde poate fi distribuită apă gratuit.

Premierul le-a mai cerut prefecţilor să nu trateze evenimentele ca fiind de natură minoră.

“Vă rog să nu trataţi evenimentele ca fiind de natură minoră, pentru că, aşa cum arată situaţia în momentul de faţă, orice eveniment care este minor, care ni s-ar părea nouă că este minor, poate să crească şi să devină unul cât se poate de grav. Seriozitate maximă, coordonare sunt chestiunile pe care dumneavoastră le ştiţi foarte bine. Există oameni care au experienţă, există echipe de conducere care ştiu ce au de făcut. Responsabilitate şi activitate 24 cu 7”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

DSU, desemnat să gestioneze măsurile adoptate pentru prevenirea apariției situațiilor de urgență 

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost desemnat pentru a coordona integrat, la nivel național, măsurile adoptate pentru prevenirea apariției situațiilor de urgență determinate de tipul de risc asociat temperaturilor extreme, caniculei, precum și gestionarea altor situații de urgență.

În prima zi a operaționalizării celulei pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”, în cadrul CNCCI, în baza informațiilor primite din partea Comitetelor Județene/Mun.București pentru Situații de Urgență, convocate la nivel național, au rezultat următoarele date:

–         la nivel național  au fost operaționalizate 440 puncte de prim ajutor și 483 puncte de hidratare, fiind asistate 226 persoane, 3 dintre acestea fiind transportate la unități spitalicești.

–         pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a 210 incendii de vegetație, ce au afectat o suprafață de 1207 ha.

–         inspectoratele pentru situații de urgență au desfășurat 4 misiuni de transport a apei menajere către zonele afectate, iar autoritățile publice locale au efectuat 12 transporturi de apă menajeră și 14 transporturi de apă pentru animale.

–         au fost desfășurate 47 acțiuni de informare preventivă pe timpul cărora au fost diseminate 2505 materiale de informare preventivă.

–         au fost executate 54 de controale de prevenire în urma cărora au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenționale, dintre care 162 de avertismente și 38 amenzi în cuantum de 74.800 lei.

Printre măsurile întreprinse pentru gestionarea situațiilor de urgență au fost efectuate demersurile necesare pentru menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace si echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, intervenția în cazul producerii unor situații de urgență specifice tipului de risc să se realizeze în cel mai scurt timp.