Actual

Premierul Nicolae Ciucă intervine în cazul pensiilor militarilor: pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale

Premierul Nicolae Ciucă intervine în cazul pensiilor militarilor: pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale

Cel puţin până la începutul anului viitor subiectul pensiilor nu se va încheia. Nu trece zi fără un scandal legat de pensii, fie ele speciale, militare sau fie vorba de majorarea pensiilor.

Astăzi o informaţie de la Comisia Europeană potrivit faptului că revizuirea pensiilor speciale – „care includ pensiile militare” – este o etapă pe care România trebuie să o parcurgă la sfârşitul acestui an a bulversat puţin clasa politică. Mai mult, de îndeplinirea ei depinde deblocarea celei de-a treia cereri de plată din cadrul PNRR.

Premierul Nicolae Ciucă intervine în cazul pensiilor militarilor: pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale

Pensiile militare trebuie reformate, odată cu pensiile speciale, iar România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB, la capitolul pensii, de anul viitor, susține Comisia Europeană. Sunt date care dau peste cap toate calculele guvernului și contrazic toate declarațiile liderilor coaliției din ultima perioadă.

Pentru că s-a creat o oarecare confuzie, premierul Nicolae Ciucă a declarat astăzi la Baia Mare că pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale.

„În ceea ce privește pensiile militare, am discutat acest subiect, inclusiv cu reprezentanții Comisiei care au fost într-o vizită la București, și am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul de pensii speciale și intră la capitolul pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe baza de contributivitate, iar la nivelul nostru continuăm să susținem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate și continuăm prin demersurile pe care le vom face să ajungem foarte clar la înțelegere cu principiile pe care le respectă și celelalte state din UE vizavi de pensiile militare, conform cărora nu sunt speciale, ci sunt pensii de serviciu”, a spus Ciucă.

Marcel Boloș: Bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că e potrivit

La rândul său, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a declarat că o „bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că e potrivit”.

„Să vedem cum vom reuși să manageriem discuția dintre Comisia Europeană și forma finală pe care o va avea actul normativ privind pensiile speciale. Este limpede că jalonul are termen până la finalul lunii decembrie. O formă a acestui act normativ va trebui să o avem pentru a începe discuțiile cu Comisia și a limpezi forma în care jalonul îl consideră închis. Dacă privim la situația actuală pe care o au toate statele membre, o bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că este potrivită”, a declarat Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene.

Planul Guvernului de a reforma pensiile speciale prevedea schimbări etapizate, pe o perioadă de 10 ani, şi presupuneau creşterea vârstei de pensionare, dar şi reducerea cuantumului pensiilor, în raport cu veniturile brute.

Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul luat în mână, nu va mai fi permis să iei o pensie specială după doar câțiva ani de muncă într-un anumit domeniu, şi nu se va mai calcula pensia după media câtorva luni, mai bine plătite şi cu sporuri.

Militarii nu erau incluși în acest proiect, pentru că Banca Mondială a recomandat foarte clar, să nu intervină Guvernul la pensiile militare. BM spune că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România.

Cristian Ghinea: 9,4% din PIB alocat pentru pensiile din România a fost stabilit după negocieri cu Comisia Europeană

Procentul de 9,4% din PIB alocat pentru pensiile din România a fost stabilit după negocieri cu Comisia Europeană și se află printre reformele asumate de țara noastră pentru a putea accesa banii din PNRR.

„Noi am calculat că cheltuiala medie cu pensiile este de 8% din Produsul Intern Brut (PIB), la care se adaugă pensiile speciale, pe care noi nu le-am calculat, dar le-a calculat Comisia Europeană la 0,8-0,9% din PIB. Și așa aveam un total sub 9% din PIB. Și atunci am negociat cu Comisia Europeană să creștem la 9,4%”, declara la începutul anului fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea.

Ulterior, PSD a cerut renegocierea acestui procent, iar premierul Nicolae Ciucă a mers luna trecută la Bruxelles pentru a discuta cu președinta Comisiei Europene aceste aspecte.

„Am convenit că e posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară”, spunea premierul după întâlnirea cu Ursula von der Leyen.