Există ipoteza privind o posibilă blocare ilegală a conturilor companiei Blue Air de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), a anunţat vineri, premierul Nicolae Ciucă, precizând că tocmai de aceea a trimis Corpul de Control, pentru a identifica adevăratele cauze ale acestei situaţii.
Premierul Nicolae Ciucă: există ipoteza blocării ilegale a conturilor Blue Air. Aşteptăm raportul Corpul de Control
Întrebat dacă există suspiciuni privind ilegalitatea blocării conturilor Blue Air, premierul a spus că există şi astfel de suspiciuni şi, de aceea, Corpul de Control va identifica care au fost adevăratele cauze.
”Exact cum am menţionat de la început, pe de o parte ne asigurăm că cetăţenii trebuie să beneficieze de sprijinul statului atunci când se găsesc în faţa unor asemenea situaţii şi, pe de altă parte, cei care au greşit trebuie să plătească pentru ce au făcut”, a spus Ciucă.
”Niciun funcţionar public nu-şi permite să nu ia măsuri de notificare”
La rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, cataloghează drept ”imensă” suma de peste 28 de milioane de lei datorată de compania Blue Air bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), afirmând că ”niciun funcţionar public nu-şi permite să nu ia măsuri de notificare, de punere în întârziere şi, dacă nu răspunde compania, să meargă până la capăt cu executarea silită”. El aminteşte că Blue Air a mai avut conturi blocate de AFM, dar nu a sistat zboruri.
”Repet ce am spus atunci: măsura luată de Blue Air a fost absolut nejustificată. Au mai fost executări silite împotriva Blue Air în trecut, de către AFM. Nu s-au suspendat zborurile atunci. O companie serioasă nu suspendă zborurile la o executare silită, în jumătate de oră după primirea veştii de la bancă. A doua zi, avioanele ar fi putut zbura, din punctul meu de vedere. Blue Air nu a contestat creanţa niciodată, discuţiile sunt de luni de zile, s-au purtat corespondenţe pe solicitare de documente pentru a porni un proces de eşalonare, aceste documente nu au venit la AFM. Au ajuns imediat după ce a făcut acel apel să se adreseze AFM, să aducă documentele, să ceară şi s-a aprobat o eşalonare şi au fost deblocate conturile a doua zi”, a afirmat ministrul Mediului, miercuri, la Digi 24.
Potrivit unor surse guvernamentale, citate de economica.net, Agenţia Fondului pentru Mediu nu ar fi trebuit să blocheze aceste conturi, iar ministrul Mediului a explicat că decizia a fost luată de un funcţionar.
„Ministrul nu a ştiut de această decizie a AFM de blocare a conturilor. Cei de la AFM trimiseseră de mai multe ori somaţie de plată, dar de la Blue Air nu au răspuns şi aşa au considerat ei de cuviinţă”, au arătat sursele citate.
Blue Air Aviation a anunţat marţi, 6 septembrie, că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, care pune compania în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.
În februarie 2022, Nicolae Ciucă l-a demis pe şeful AFM
Premierul Nicolae Ciucă nu este prima dată când stă cu ochii pe Administraţia Fondului pentru Mediu. Aşa cum se ştie, în luna februarie a acestui an, premierul Nicolae Ciucă l-a înlocuit pe Lorand Fulop (UDMR) din funcția de președinte al Administrației Fondului pentru Mediu, iar în locul său a fost numit Laurențiu Adrian Neculaescu.
Cu toate că și-a pierdut funcția importantă, acesta a fost numit președinte la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Lorand Fulop a devenit cunoscut printr-o încurcătură birocratică provocată de agenția unde a fost președinte.
Programele Rabla Clasic și Plus au fost nevoite să respecte o nouă regulă impusă de Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM). Persoanele fizice vor trece la dosar și un certificat de atestare fiscală de la ANAF. AFM nu a raportat la Fisc această obligație, iar oamenii au primit voucherele cu întârzieri mari.