Actual

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că s-a reușit rambursarea TVA. S-au achitat sumele pe iulie și nici în august nu sunt probleme

Sursă foto: MediaFax.ro

La începutul ședinței de Guvern de astăzi, 18 august, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, au făcut o serie de declarații. Printre acestea, premierul a anunțat că s-a reușit rambursarea TVA. S-au achitat sumele pe iulie și nici în luna august nu vor fi probleme, a asigurat acesta agenții economici.

Declarația premierului Nicolae Ciucă privind TVA: „Sunt ani mulți de când nu s-a mai ajuns la un asemenea nivel de echilibrare”

„Cred că este important să subliniem și faptul că, pe baza deciziilor luate până în acest moment și analizelor la nivelul Ministerului de Finanțe, am reușit ca, la finele lunii iulie, să asigurăm rambursarea de TVA.

Deși am plecat de la o valoare neasigurată în buget de peste două miliarde de lei, în acest moment, rambursările de TVA pe luna iulie sunt achitate și avem garanția și fondurile necesare pentru ca, în luna august, să fie plătite conform solicitărilor la nivelul ministerului. Am subliniat acest lucru pentru că sunt ani mulți de când nu s-a mai ajuns la un asemenea nivel de echilibrare în ceea ce privește rambursarea de TVA, dovadă că, în continuare, guvernul acordă atenția cuvenită susținerii mediului de afaceri și, dincolo de măsurile pe care le-am luat prin pachetul „Sprijin pentru România”, dincolo de măsurile pe care le-am luat pentru asigurarea ajutoarelor de stat, continuăm ca și ceea ce revine în sarcina guvernului să poată să fie îndeplinit la timp, pe baza discuțiilor și întâlnirilor avute cu mediul de afaceri și cu mediul asociativ.

Nu am dat cifre legate de alocările pe fiecare minister în parte, pentru că am considerat că este important ca acestea să fie furnizate de către ministrul de Finanțe. Sunt cifrele pe care le-am decis și le-am discutat cu fiecare minister în parte.

Doresc să mai subliniez încă un aspect foarte important, și anume acela că am ținut cont și de execuția bugetară de la nivelul fiecărui ordonator de credite, din perspectiva cheltuirii acestor fonduri, ținând cont că, în momentul de față, unul dintre pilonii importanți ai Programului de guvernare este realizarea Planului de Investiții, pe care l-am anunțat ca fiind unul cu cea mai mare finanțare din ultimii 30 de ani.

La sfârșitul lunii iulie, eram sub 30% din îndeplinirea acestui program de investiții, execuţia era de peste 25 de miliarde de lei din cele 88 de miliarde lei alocate. Știm foarte bine că, de regulă, în cea de-a doua jumătate a anului se intensifică toată activitatea de investiții la nivelul ministerelor de linie, dar și la nivelul autorităților locale, pe toate proiectele de infrastructură şi au fost alocate fondurile necesare.

La Ministerul Dezvoltării au fost alocate fondurile pentru continuarea programelor prin Planul Național de Dezvoltare Locală și am convingerea că fiecare dintre ordonatorii de credit vor urmări, așa cum am stabilit, ca programul de investiții să poată să fie îndeplinit în conformitate cu sumele alocate”.

Ministrul de Finanțe, despre sumele alocate ministerelor pentru investiții

În intervenția sa, ministrul Adrian Câciu a prezentat situația alocării sumelor către ministere.

Cheltuielile pentru investiții, odată cu această rectificare, cresc cu 3,4 miliarde de lei, ajungând la 93,1 miliarde de lei, în creștere cu 0,1 puncte procentuale de la 6,7% din PIB la 6,8% din PIB. Deficitul bugetului general consolidat se menține ca procent în PIB la același nivel în bugetul inițial, respectiv 5,84% din PIB, iar ca valoare nominală crește de la 76,9 miliarde de lei la 80,1 miliarde de lei.

Principalele sume care sunt suplimentate pentru ordonatorii de credite se regăsesc la: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu o suplimentare per sold cu 5,25 miliarde de lei, din care titlul ”Asistență socială” primește 7,3 miliarde de lei destinate drepturilor de asistență socială pentru familii și copii, sumelor pentru compensarea plăților la energie, indemnizațiilor și drepturilor cu caracter reparatoriu ca efect al măsurilor aprobate în acest an. De asemenea, aici avem și o creștere a veniturilor din contribuții de asigurări sociale ale bugetului asigurări sociale de stat față de estimarea inițială, ceea ce a determinat diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 1,94 miliarde de lei, și au fost majorate transferurile din bugetul de stat către bugetul asigurărilor pentru șomaj cu suma de 418,7 miliarde de lei.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene primește în plus 2,72 miliarde de lei pentru derularea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și pentru derularea proiectelor cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut ale PNRR.

Ministerul Sănătății primește 2,53 miliarde de lei per sold în principal pentru majorarea transferurilor acordate bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, și aici avem două elemente-pilon, pe de-o parte ceea ce ați spus și dumneavoastră, acoperirea sau necesarul de finanțare pentru plata concediilor medicale restante de la Casa de Asigurări de Sănătate, dar, pe de altă parte, pentru continuarea programelor de sănătate și finanțarea cheltuielilor pentru achiziția de medicamente sau de la partea de bunuri și servicii”.