Guvernul lui Nicolae Ciucă se pregăteşte de bilanţul a şase luni de guvernare. Dacă din punct de vedere politic, premierul a avut parte de linişte, din punct de vedere economic şeful executivului a dat piept cu o adevărată criză economică şi cu un război la graniţa cu România.
Premierul Ciucă trebuie să dea raportul despre ce a făcut în 6 luni de guvernare, cu un cabinet PNL-PSD. Câteva detalii despre marile provocări
Premierul Nicolae Ciucă a traversat primele luni de mandat într-o perioadă foarte dificilă pentru România, fiind nevoit să găsească o soluție pentru a combate pandemia, pentru a reduce facturile românilor și a oferi cetățenilor garanții că țara noastră este în siguranță în contextul conflictelor de la graniță. România a reușit să devină un actor important în Estul Europei, iar premierul se bucură de un nivel de încredere ridicat.
Un sondaj Avangard, realizat luna trecută, arată că peste 30 la sută dintre români au încredere în Nicolae Ciucă. Premierul este urmat de Marcel Ciolacu, preşedintele PSD cu care acesta a găsit consens politic pentru mai multe proiecte importante în ţara noastră.
După 2 ani, pe 9 martie România a renunţat la restricţiile impuse de pandemie
La data de 9 martie 2022, Guvernul României a decis să renunțe la restricțiile impuse pentru a combate pandemia. Starea de alertă a fost eliminată în aceeași zi și Nicolae Ciucă a beneficiat de tot capitalul politic al acestei decizii.
„Prima zi în care nu mai avem stare de alertă. Se încheie doi ani în care a trebuit să respectăm o serie de măsuri şi recomandări”, a transmis premierul după eliminarea restricțiilor.
Marea provocare, facturile la energie electrică și gaze
Pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze, premierul Nicolae Ciucă a avut marele rol de a găsi un consens politic după ce prețurile au explodat.
„Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an, începând cu 1 aprilie”, a fost anunțul premierului. Problema nu este rezolvată complet, iar Guvernul va trebui să găsească și resursele financiare necesare.
De asemenea, premierul Ciucă s-a confruntat şi cu o mare problemă creată de furnizării de energie. Aceştia su emis sute de facturi eronate, iar românii au fost nevoiţi să plătească facturi şi de 2.000 de lei pe lună.
„Un milion de facturi trimise greșit vor fi refăcute, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, anunţa la începutul lunii martie premierul Nicolae Ciucă.
Criza din Ucraina urmată de criza economică
Conflictul de la granițele României reprezintă o mare provocare pentru politica românească.
Acum două luni, România se confrunta cu un val de refugiaţi ucrainieni. Mii de refugiaţi au trecut graniţele în România încă din prima zi de război, iar exodul nu s-a oprit nici în ziua de astăzi. Mobilizarea generală atât a guvernului, cât şi a voluntarilor au făcut ca toţi aceştia să se bucure de sprijinul total al românilor.
Nicolae Ciucă a vizitat Ucraina, în urmă cu o săptămână, și a declarat de mai multe ori că România va susține regimul de la Kiev. Acesta a fost însoţit de partenerul de guvernare, Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor.
După aceste probleme legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, ţara noastră se confruntă şi cu o adevărată criză economică. Preţurile la alimente, combustibil şi ratele în lei ale românilor la bănci au explodat. Totul pare greu de controlat.
Aşa că Guvernul Ciucă a demarat un pachetat de măsuri numit „Sprijin pentru România”. Şeful Guvernului a precizat că nu este o măsură care să taie din venituri, ci facilitează continuarea investiţiilor în situaţii de criză.
„Investiţiile sunt motorul economiei, să protejăm populaţia vulnerabilă şi am găsit acei bani necesari şi din bugetul de stat, dar şi din fondurile europene. Comisia Europeană pune la dispoziţie fonduri pentru sprijinirea cetăţenilor vulnerabili.
Pe acest subiect cu toţii trebuie să înţelegem că este nevoie de solidaritate. Iar revenind la acel pachet de sprijin, tot ceea ce am cuprins în el tocmai vine să dea încredere populaţiei că în acest moment avem resursele necesare şi avem instrumentele necesare să putem să gestionăm această situaţie”, a declarat Ciucă.