Actual

Premierul Ciucă: O decizie de solidaritate. Reducerea cheltuielilor cu 10% la toate ministerele

Premierul Ciucă: O decizie de solidaritate. Reducerea cheltuielilor cu 10% la toate ministerele
FOTO: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că la nivelul fiecărui minister va trebui să se asigure reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu procentul de 10%, fiind vorba despre măsuri asumate la nivel politic şi care trebuie puse în aplicare la nivelul Executivului. Despre colectarea taxelor, premierul a amintit că începând cu luna iulie, devin obligatorii e-factura şi radarul mărfurilor şi a spus că a discutat cu ministrul Finanţelor şi cu şeful ANAF despre acest lucru.

Premierul Ciucă: O decizie de solidaritate. Reducerea cheltuielilor cu 10% la toate ministerele

Premierul a vorbit despre măsurile din programul Sprijin pentru România II, care ”impactează pe ceea ce înseamnă continuare programului de guvernare.

”La nivelul fiecărui minister va trebui să asigurăm reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu procentul de 10%. Este o decizie de solidaritate în actualele condiţii economico-financiare. Vă cer fiecăruia dintre dumneavoastră să luaşi măsurile necesare, astfel încât să ne putem încadra în acest procent”, a spus el.

Premierul a mai spus că la nivelul colectărilor la buget, Guvernul şi-a asumat, prin instituţiile statului, cu preponderenţă prin ANAF, să avem o colectare cât mai eficientă.

”Începând cu luna iulie, devin obligatorii e-factura şi radarul mărfurilor. Am discutat cu ministrul Finanţelor, şeful ANAF, concentrăm toată atenţia pe ceea ce înseamnă evaziunea fiscală” a precizat Ciucă.

Şeful Executivului a menţionat că sunt măsuri asumate la nivel politic şi care trebuie puse în aplicare la nivelul Executivului.

Despre reducerea cheltuielior de la nivelul ministerelor cu un procent de 10% a vorbit şi preşedintele Senatului, fostul premier Florin Cîţu spunând că este „ambiţios”.

„Ni se spune că se vor reduce cheltuielile bugetare cu 10%, (…) ceea ce ar însemna să reducem 52 de miliarde. Este ambiţios, dar se poate face (…) Nu-mi dau seama exact acum la ce se referă aceste reduceri de cheltuieli. Şi dacă se face reducerea de 52 de miliarde de lei, ar fi un semnal important pentru investitori şi atunci veţi vedea că lucrurile vor sta mai bine”, a spus Cîţu, miercuri, la Senat.

Ministrul Finanţelor: Estimez că minim 10 miliarde de lei vor fi economisite în urma reducerii cu 10% a cheltuielilor din ministere

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu a estimat că cel puţin 10 miliarde de lei vor fi economisite în urma reducerii cu 10% a cheltuielilor din ministere pentru bunuri şi servicii.

„Minim 10 miliarde de lei. Şi mă refer la bugetul general consolidat. (…) Banii vor fi suficienţi dacă începem să facem aceste economii şi le facem din timp. (…)  Am spus de la început cu toţii că prioritară este economia, prioritari sunt cetăţenii. Or, la aceste moment, cred că putem să identificăm economii la bugetele ordonatorilor de credite, fără să afectăm investiţiile, fără să afectăm asistenţa socială, pensiile sau salariile, astfel încât să putem să avem sursele de finanţare, alături de creşterea veniturilor la bugetul de stat şi alături de creşterea absorbţiei, pentru aceste programe de sprijin”, a declarat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Ciucă, despre angajările la stat: Acolo unde procedurile sunt în derulare ele îşi urmează cursul, chiar dacă trec de 1 iulie

Liderii coaliţiei au decis, luni seară, o serie de măsuri sociale şi economice, iar una dintre ele vizează blocarea angajărilor la stat, de la 1 iulie

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, despre blocarea angajărilor la stat de la 1 iulie, în condiţiile în care în ultima perioadă au fost scoase la concurs mii de posturi, şi a precizat: ”Decizia s-a luat aseară, iar acolo unde procedurile sunt în derulare ele îşi urmează cursul, chiar dacă trec de 1 iulie. Atâta timp cât procedurile au început nu putem să întrerupem procedurile”.

Premierul a afirmat că nu se pune momentan problema unei reforme în administraţie.

”În această perioadă nu urmează să discutăm problema unei reforme administrative, atâta timp cât Guvernul este angajat în gestionarea unei situaţii de criză şi avem nevoie de stabilitate. Măsurile pe care le luăm punctual în funcţie dinamica în care evoluează situaţia ne-au dus să avem această decizie aseară”, a mai declarat premierul.