Actual

Premierul Ciucă către Virgil Popescu în ședința de Guvern: ”E un pic târziu”. Politicienii se implică în cazul morții minerilor

Premierul Ciucă către Virgil Popescu în ședința de Guvern: ”E un pic târziu”. Politicienii se implică în cazul morții minerilor

Premierul Nicolae Ciucă susține că a solicitat tuturor instituțiilor statului să pună la dispoziția procurorilor toate documentele, în așa fel încât cei responsabili de moartea celor trei mineri de la cariera Jilț să fie pedepsiți.

Premierul Nicolae Ciucă către Virgil Popescu în ședința de Guvern: ”Este un pic târziu”

”Totodată am cerut tuturor instituţiilor statului să pună la dispoziţia organelor de cercetare penală tot ce este necesar astfel încât cei care sunt vinovaţi să supăorte pedepsele în acord cu prevederile legale” a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că a cerut un control detaliat în ceea ce priveşte normelor de siguranţă a muncii şi pe baza raportului preliminar care este la Guvern, transmis de cele două ministere, fiecare dintre ministere va avea la dispoziţie un punct cu informarea privind concluziile din aceste raport.

”Am cerut ca toţi cei care au încălcat aceste norme de securitate a muncii şi desigur reglementările, prevederile legale în privinţa asigurării în condiţii normale a bunei activităţi în complexul energetic Oltenie să fie demişi sau să îşi dea demisia”, a mai spus şeful Executivului.

”Doresc şi dispun ca toate contractele de achiziţie de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate şi să fie identificate motivele pentru care aceste contracte de achiziţii nu au asigurat condiţiile necesare normale pentru desfăşurarea activităţii în interiorul complexului şi în special în carierele de exploatare a cărbunelui”, a anunţat premierul.

Virgil Popescu a prezentat în guvern raportul despre tragedia de la CE Oltenia

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat și principalele măsuri luate după tragedia de la Complexul Energetic Oltenia.

Acesta a spus că principala cauză a fost că oamenii au fost transportați cu un microbuz de marfă, dar sunt și alte deficiențe.

În accidentul din 17 ianuarie în care trei oameni au murit și 10 au fost rănite, principala cauză a fost că cele două echipe de reparații care s-au deplasat de la locul reparației la sediul carierei au fost îmbarcate într-un mijloc de transport marfă.

„Era un mijloc care nu putea transporta persoanele împreună cu echipamentele. Acesta s-a răsturnat într-o pantă pe un drum destul de greu, chiar foarte greu de practicat de acea mașină și în acea perioadă. Trei persoane au decedat, principala cauză fiind tocmai folosirea acestui vehicul de transport marfă pentru transportul persoanelor, practic fără nicio protecție pentru persoanele respective care erau în acel autovehicul”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a spus că s-a deplasat la carieră la Târgu Jiu și prima măsură a fost schimbarea directorului sucursalei miniere, cel care răspunde de toate exploatările miniere de la CEO Oltenia, a directorului unității miniere Jilț, adică cele două cariere Jilț sud – unde s-a întâmplat accidentul – precum și a Jilț nord. De asemenea, a fost schimbat și șefului carierei Jilț sud.

„Corpul de control a venit imediat la CEO, a încheiat raportul preliminar. Principala cauză este stipulată și în raportul preliminar al Corpului de Control, În urma concluziilor preliminare, în data de 23 ianuarie am cerut schimbarea din funcție a ultimilor doi membri ai Directoratului CEO. Acest lucru s-a produs prin eliberarea acestora din funcție în ultimele două zile de către Consiliul de Supraveghere.

De asemenea, s-au constatat deficiențe în cadrul activității CEO, pentru care s-a dispus remedierea. Gradul de uzură al mașinilor și durata de viață a acestora este de peste 40 de ani (…).

Am dispus, de asemenea, extinderea controlului pentru toate achizițiile de la CEO în paralel cu verificarea programelor de investiții și modul de plată al furnizorilor și a termenelor de plată, pentru că drumurile, acolo unde sunt benzile staționare, ar trebui făcute profesionist, ar trebui pietruite, nu ar trebui să fie spălate de ploi”, a mai spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Contre între premier și Virgil Popescu

Au existat și câteva contre între premier și Virgil Popescu, unde Nicolae Ciucă l-a taxat pe ministrul Energiei, atrăgându-i atenția că tot ce a făcut este un pic târziu. Ciucă i-a dat lui Virgil Popescu, dar și ministrului Muncii un nou termen. În viitoarea ședință de guvern cei doi trebuie să prezinte implementarea unor măsuri în tot CE Oltenia.

„Vă solicit ambilor miniștri ca în perioada următoare și o să îmi prezentanți săptămâna viitoare termenul în care vă veți ocupa de implementarea măsurilor necesare în întreg Complexul Energetic Oltenia și în tot sectorul. De asemenea activitatea va fi extinsă în toate unitățile de producție de energie electrică din subordinea Ministerului Energiei și continuăm activitățile prin care împreună veți pune la dispoziția organelor legii actele necesare pentru luarea de măsuri”, a spus premierul.

Virgil Popescu s-a grăbit să spună că a trimis către toate companiile din industria energetică să facă o evaluare a riscurilor la locurile de muncă.

„Să știți că am dispus deja și am trimis deja către toate companiile din industria energetică să facă o evaluare cu privire la riscurile la locurile de muncă fiindcă astfel de tragedii nu trebuie să se mai întâmple”.

Premierul nu a fost deloc impresionat!

„Este foarte bine, numai că este un pic târziu, e nevoie ca toată lumea să conștientieze ceea ce este necesar pentru ca siguranța la locul de muncă să nu mai fie o problemă”, a spus Ciucă.

Raportul ministrului Muncii despre ce s-a găsit la Jilț

La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi a prezentat ce au găsit inspectorii ITM la locul accidentului.

”Am găsit mașini având cauciucurile deteriorate la Jilț, după tragedia în care trei mineri au murit.Ceea ce noi am sesizat e că perimetrul nu a fost asigurat, imediat după incident. A fost alterate urme la autoutilitară. Frapant pentru noi a fost că la acea grevă spontană practic am găsit mașini cu cauciucuri deteriorate. (…). Restul sunt toate trecute în raport”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, în ședința de Guvern.

Ministrul Budăi a mai arătat că în ultimii șase ani la Complexul Energetic au fost făcute peste 150 de controale și au fost aplicate peste 200 de sancțiuni.

„Din 2016 încoace, au fost 158 de controale, cu 210 măsuri și au fost aplicate amenzi în cuantum de 436.000 de lei, au fost contestate în instanță”, a precizat Marius Budăi.

Potrivit ministrului, peste 95% dintre contestații au fost respinse.