Actual

Premierul a anunţat cât gaz are România în depozite. Care este riscul ca ţara noastră să rămână fără gaze la iarnă

Premierul a anunţat cât gaz are România în depozite. Care este riscul ca ţara noastră să rămână fără gaze la iarnă

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depăşit 80%. Uniunea Europeană anunţase în luna iulie că a impus tuturor statelor membre ca, la începutul iernii, să aibă depozitele pline în proporție de 85% pentru a face față cu brio iernii.

Premierul a anunţat cât gaz are România în depozite. Care este riscul ca ţara noastră să rămână fără gaze la iarnă

Uniunea Europeană anunţase în luna iulie că a impus tuturor statelor membre ca, la începutul iernii, să aibă depozitele pline în proporție de 85% pentru a face față cu brio iernii, chiar și în eventualitatea în care Rusia a amenințat că va sista alimentare cu gaze către Europa de mai multe ori.

„Procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depăşit 80%. România a atins astfel ţinta stabilită de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie. Continuăm proiectele deja începute pentru asigurarea independenţei energetice a României, precum extracţia de gaze naturale din Marea Neagră, care acoperă aproximativ 10% din necesarul de consum al ţării”, a scris Nicolae Ciucă, luni pe Facebook.

El a adăugat că aşa cum a promis, vor fi suficiente cantităţi de gaz pentru iarna 2022–2023, astfel încât să fie protejaţi consumatorii casnici, întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale şi industria critică.

Pentru 10% încă depindem din importuri

Potrivit infofinanciar.ro, Guvernul are în plan să aducă gaz azer din Azerbaijan. Asta ar însemna ca gazul să fie adus prin conducte care să traverseze, Grecia, Bulgaria și să ajungă până în România. Problema este că Turcia nu și-a dat acordul pentru a trece gazul azer prin țara sa și a ajunge tocmai în România, deși conductele există deja acolo.

De ce e nevoie de import, chiar cu depozitele pline

Specialiștii spun că, indiferent de nivelul rezervelor pe care România le va avea în depozite, tot va fi nevoie de import, dacă temperaturile vor scădea drastic pentru o perioadă de minimum două săptămâni. Impulsul va fi necesar pentru a asigura o presiune a gazelor constantă.

România înmagazinează milioane de metri cubi de gaze

În aceste condiții astăzi se înmagazinează în depozitele subterane 16,5 milioane de metri cubi, adică echivalentul a mai mult de două treimi din producția internă curentă (70%), un nivel zilnic record de când a început acest ciclu de înmagazinare.

Polonia a trecut deja de peste 99% – grad de umplere a depozitelor sale de gaze, urmată de Suedia, cu peste 90%, și Danemarca, unde depozitele sunt pline 89%, adică mult peste nivelul țintit de Comisia Europeană, de 80% la 1 noiembrie.