Este pentru prima dată când a fost efectuată o astfel de intervenție chirurgicală: transplant de intestin. De această operație salvatoare a beneficiat un copil. Povestea pe larg în cele ce urmează.
Premieră mondială: transplant de intestin la un copil. Ce spun specialiștii
Imposibilul a fost realizat în Spania, unde medicii au efectuat un transplant de intestin la un copil, cu organul necesar prelevat de la un donator aflat în stop cardiac.
Operația reprezintă o premieră mondială, transplantul de intestine nu a fost considerat posibil, până acum, din cauza riscului de infecție.
Șeful departamentului de transplant pediatric de la Spitalul din La Paz a declarat pentru presa spaniolă:
„Transplantul de intestin are o legendă neagră: au spus că nu se poate face din cauza încărcăturii bacteriene ridicate.
„Este mai susceptibil la ischemie, la lipsa de oxigen”.
După trei ani de muncă pentru a se pregăti pentru un astfel de transplant, a apărut Emma. Intestinul ei subțire era mai scurt decât în mod normal, ceea ce înseamnă că nu putea să absoarbă suficientă hrană. Aceasta a însemnat hrănirea ei intravenoasă.
Micuța Emma, care a primit organul transplantat, este, potrivit tatălui ei, o fetiță fericită și învață deja să se adapteze la noua viață. El a spus că aceasta este o altă piatră de hotar în viața tumultoasă a primului beneficiar din lume al unui intestin transplantat.
După două luni postoperator, medicii spun:
„Calitatea vieții ei este excelentă„, mai ales că ”a dat dovadă de curiozitate față de tot ceea ce se află în jurul ei în spitalul materno-infantil”.
Transplantul și donatorii, în Spania
Spania este, potrivit experților, un lider în materie de transplant de organe și una dintre puținele țări în care donațiile în asistolie (stop cardiac) sunt din ce în ce mai frecvente. În prezent, aproximativ 35 la sută dintre potențialii donatori și-au dat acordul pentru această procedură în cazul în care intră în stop cardiac.
Spania are cel mai mare număr de donatori înscriși pe listele de donatori din lume, 14 milioane de locuitori înscriindu-se, ceea ce le dă dreptul medicilor de a avea toate organele lor, în caz de necesitate.
Beatriz Domínguez-Gil, director al Organizației Naționale de Transplant, a declarat: „Sunt foarte puține țări care fac transplanturi de donatori, care nu bat la inimă.
„Se întâmplă ca Spania să fie singura țară din lume care face transplanturi de toate tipurile de organe de la donatori.”
Echipele medicale spaniole sunt recunoscute în întreaga lume, iar acum, la aflarea veștii că imposibilul a fost realizat, medicii din întreaga lume caută să le imite realizările.