Iași este orașul care se află la numai două ore distanță de Chișinău și la o oră departare, de un alt mare oraș al Republicii Moldova, și anume Bălți. Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi este locul unde se află în tratament, astăzi, zeci de moldoveni, din țara vecină, la dializă, de vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Pe listele de așteptare ale Republicii Moldova, anul trecut, erau 500 de oameni, cazuri care s-au agravat între timp și așteaptă transplantul. Medicii ieșeni fac tot ce pot, dar când singura soluție este transplantul, o mână de ajutor din țara vecină este binevenită.
Premieră medicală! Vieți salvate, la Iași, prin transplant de la donator din Republica Moldova
Premieră medicală în România. La Iași, medicii au făcut, deja, primele transplanturi de organe de la un donator din Republica Moldova. Doi pacienţi au primit rinichii unui bărbat de 41 de ani, care, în urma unui accident, a intrat în moarte cerebrală. Unul dintre beneficiari este un bărbat de 63 de ani din Bălți, Republica Moldova, care făcea dializa la Iași din luna ianuarie a acestui an. Pentru acesta, transplantul era unica soluție, în condițiile în care dializa aproape că nu își mai arăta efectul și utilitatea. Celălalt este un sucevean de 36 de ani, care făcea dializă de 10 ani, în urma unor complicații provocate de diabet.
Cei doi pacienți care au primit rinichii se simt bine la două zile după intervențiile complicate prin care au trecut. Potrivit declarațiilor coordonatorului Centrului de Transplant Renal de la Iași, prof. dr. Adrian Covic, funcția renală a celor doi pacienți s-a ameliorat, ambii sunt detubați și au o evoluție foarte bună. Ei au fost aleși pentru că aveau compatibilitatea cea mai apropiată de a donatorului dintre cei opt bolnavi chemați la analize în ziua prelevării. Organele donatorului din Republica Moldova au fost prelevate la Spitalul Sf. Treime din Chișinău.
Este pentru prima oară când în România se fac transplanturi cu organe de la un donator din Republica Moldova, deși încă din 2019 între cele două țări a fost încheiat un parteneriat pentru prelevarea şi transplantul de organe. Un reportaj video, în acest sens, a fost realizat și de TVR.
România, de-a lungul timpului a trimis medici români, care să opereze la Chișinău, împărtășind medicilor de acolo din experiența lor. Și exemplele au fost multe, de-a lungul timpului. Cel mai actual ajutor românesc a avut loc cu o săptămână în urmă, când a fost trimis pentru efectuarea unui transplant, la Chișinău, ”un ficat” de la Târgu Mureș, salvând astfel încă un om, pentru care altă soluție nu mai era.
Moldoveni la dializă, în România
Pe Dorin l-am cunoscut într-o deplasare cu Bla Bla Car, la Chișinău. Are 30 de ani, soție și un copil de numai șase ani. Este dependent de dializă și fără aceasta nu poate trăi, după cum el însuși ne-a mărturisit.
Luni, miercuri și vineri, timp de câte 4-6 ore, stă imobilizat la patul Spitalului Parhon din Iași, sub dializă. Vine dimineața și pleacă, înapoi, spre casă, seara, dornic de a-și strânge copilul în brațe. Dar nu vine niciodată singur. Are alături de el pe nenea Vasile, de 65 de ani, care a trecut prin multe încercări în viață, aceasta fiind ultima, pe care acesta o numește ”crucea” purtată pe umerii lui, până la capăt, dacă nu găsește un donator. Ambii au nevoie de transplant ca de aer. Mâinile lor sunt învinețite și deja deformate. Și cu toate acestea, cei doi sunt optimiști, spun glume, de o veselie molipsitoare și nu au nici o fărâmă de îndoială că Dumnezeu există și că răsare soarele și pe strada lor, într-o zi.
Până atunci, Dorin și-a găsit refugiul în șoferie, unde îmbină utilul cu plăcutul, în timp ce nea Vasile își petrece, în casa lui de la țară, timpul rămas între dialize, ocupându-se cu gospodărirea casei. Este singur, deoarece soția l-a părăsit imediat ce a aflat că este bolnav. Ultima imagine pe care o am cu nenea Vasile este momentul în care mi-a arătat, cu mâinile-i tremurând, că are toate hârtiile necesare pentru transplant, numai că nu există, încă, donatorul.
Foto: pixabay