Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat, luni.că vrea eliminarea tuturor legilor adoptate tacit.
Anca Dragu a făcut această afirmație în deschiderea primei sesiuni ordinare. Potrivit președintelui Senatului 40% din proiectele de lege din legislatura trecută au fost adoptate tacit.
„Să punem capăt împreună acestei stări de fapt”
De asemenea, Dragu a adăugat că acest lucru înseamnă că s-a muncit doar în proporţie de 65% în Parlamentul anterior.
„Am menţionat acest aspect, dat fiind că în legislatura precedentă 40% din proiectele de lege şi propuneri legislative adoptate de Senat în calitate de primă cameră au fost adoptate tacit, în lipsa unei dezbateri, legi importante, cum ar fi legile din domeniul Justiţiei.
Mai exact, din 2.051 de proiecte de lege şi propuneri legislative, 1.788 adoptate în calitate de primă cameră, 247 de camera decizională şi 16 în şedinţa comună cu Camera Deputaţilor, 729 de proiecte de lege şi propuneri legislative au fost adoptate tacit, adică 35,5% din total şi peste 40% din cele adoptate în calitate de primă cameră. Enorm. (…)
Înseamnă, cel puţin din acest punct de vedere, că s-a muncit în proporţie de 65%. Trebuie să punem capăt împreună acestei stări de fapt”, a afirmat Anca Dragu în plenul de luni al Senatului, potrivit news.ro.
România trebuie să evite procedurile de infringement
Anca Dragu susține, că Senatul trebuie să fie un for al dezbaterilor şi deciziilor politice în care se confruntă opinii diverse „pentru ca la final să rezulte cele mai bune soluţii pentru cetăţenii români, materializate prin legi adoptate pe baza studiilor de impact şi analizelor de oportunitate”.
Ea a mai spus că doreşte ca forul legislativ să transpună multe directive UE, pentru ca România să evite procedurile de infringement.
Potrivit articolului 93 din Regulamentul propriu, Senatul, ca primă Cameră sesizată, se pronunţă asupra proiectelor de lege şi propunerilor legislative cu care este sesizat, în termen de 45 de zile de la data prezentării acestora în Biroul permanent.
Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită, termenul este de 60 de zile de la data prezentării în Biroul permanent. În cazul depăşirii termenelor, proiectul de lege sau propunerea legislativă se consideră că a fost adoptată şi se înaintează Camerei Deputaţilor, care va decide definitiv.