Autoritatea Aeronautică Civilă Română a prezentat public noua aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350.
O aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350, unică în Europa, a fost prezentată oficial pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București.
La eveniment au participat ES Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, împreună cu Generalul – maior dr. Viorel Pană, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Adrian Cojoc, directorul general ROMATSA și reprezentanți ai operatorilor aerieni din România.
Cu ajutorul acestei aeronave, se asigură îndeplinirea atribuțiilor Autorității Aeronautice Civile Române, în domeniul verificărilor din zbor, pentru următorii 20-30 de ani.
Aeronava verifică și calibrează sistemele de radionavigație, pentru aterizare si ruta, precum și procedurile de zbor ale aeroporturilor civile și militare.
Ceremonie oficială pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a prezentat public astăzi în cadrul unei ceremonii oficiale pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București noua aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350.
„In trecut, calibrarea si verificarea sistemelor de radionavigație ale aeroporturilor au fost îndeplinite cu ajutorul unei aeronave Beechcraft King Air 350. Cu aceasta au fost efectuate până în anul 2019 în misiuni de verificări peste 11.400 ore de zbor efectiv și 5.240 aterizări din zbor. Fosta aeronavă de calibrare atinsese un grad mare de uzură și obsolescența făcând imposibilă validarea unor proceduri de zbor, restricționarea operării în spațiul RVSM” se arată într-un comunicat de presă emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
Avionul Beechcraft Super King Air cu toate dotările costa aproape 12.000.000 euro și a fost achiziționat în baza unei licitații câștigată de BEECHCRAFT BERLIN AVIATION GMBH. In toamna anului 2020 aeronava a fost poziționată pe Aeroportul International Aurel Vlaicu București–Băneasa, unde s-a desfășurat procesul de predare-primire și trecerea aeronavei în proprietatea Autorității Aeronautice Civile Române.
În prezent aeronava Beechcraft Super King Air – 350 este înregistrată cu indicativul YR-CAA în evidențele AACR, este pe deplin operațională și a început activitatea de verificare din zbor a mijloacelor de navigație aeriană dispuse pe aeroporturile civile și militare din România.
Prezent la eveniment, ES Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România a precizat: „Întrucât Statele Unite și România lucrează îndeaproape în proiecte precum acesta care constă într-un avion mic, dar critic, până la centrala nucleară de la Cernavodă, de la lupta împotriva criminalității transnaționale și a traficului de persoane până la cele mai noi sisteme militare pentru a asigura integritatea teritorială, misiunea mea ca ambasador al Statelor Unite în România a fost de a întări legăturile dintre țările noastre. Valorile noastre comune ale democrației, fair-play-ului, întreprinderii libere și valoarea antreprenoriatului și a întreprinderilor mici ne fac parteneri și prieteni naturali”.
Armand Petrescu, directorul general al Autorității Aeronautice Civile din România a declarat: „Prin achiziționarea acestei noi aeronave de calibrare în vederea desfășurării activității de verificare din zbor a mijloacelor de radionavigație aeriană și verificare din zbor a procedurilor de zbor instrumental, aferente aeroporturilor civile și militare din România, cooperarea în domeniul civil militar capătă o nouă dimensiune şi poziționează țara noastră într-un jucător cu valențe strategice atât regionale cât și europene”.
Care sunt performanțele aeronavei
Avionul Beechcraft Super King Air–350 este destinat măsurării unor parametri sensibili ai mijloacelor de navigație aeriană dispuse pe aeroporturile civile şi militare precum şi pe rutele care tranzitează spațiul aerian al României.
Complexitatea echipamentelor instalate în aeronava Beechcraft Super King Air–350 fac din aceasta unul dintre cele mai complexe avioane din aviația civilă română, unică în Europa, asigurând pentru România independența şi suveranitatea în domeniul măsurării şi evaluării parametrilor mijloacelor de navigație aeriană.
În acest context, menționăm faptul că nu există multe state europene care să fie capabile să-şi asigure singure un astfel de serviciu strategic, acestea fiind obligate să apeleze la capabilitățile publice sau private ale puținilor operatori specializați existenți la nivel internațional.
Despre Beechcraft Super King Air–350
Noua aeronavă este dotată cu o avionică de ultimă generație tip „glass cockpit” Pro Line Fusion. Toate informațiile de zbor și navigație sunt integrate pe trei display-uri touchscreen, care îmbunătățesc semnificativ eficiența echipajului și contribuie la o siguranță sporită a zborului. Are două motoare turbopropulsoare Pratt & Whitney PT6A-60A de câte 1050 CP, care îi oferă o viteză maximă de croazieră de 578 km/h şi un plafon maxim operațional de 10.600 m.
Aeronava are o greutate maximă la decolare de 6,8 tone și o rază maximă de acțiune de aproximativ 3.300 km, echipată cu un Sistem Automat de Verificări din Zbor (AFIS) UNIFIS 3000, care permite supravegherea și verificarea din zbor cu înaltă precizie a mijloacelor de navigație aeriană, utilizând cele mai noi tehnici hardware și software.
Sistemul de avionică Pro Line Fusion al noii aeronave împreună cu sistemul UNIFIS 3000 îi conferă acesteia caracterul unic la nivel național , fiind și una din cele mai performante din Europa la acest moment.
Achiziționarea noii aeronave reprezintă şi o contribuție a Autorității Aeronautice Civile Române la parteneriatul strategic România – SUA, pe componenta economică, întrucât aeronava este produsă de compania Beechcraft Corporation, parte din grupul Textron Aviation, motoarele sunt produse de compania Pratt & Whitney, o divizie a Raytheon Technologies Corp, iar instrumentele de bord sunt produse de compania Collins Arospace o divizie a Raytheon Technologies Corp.