Prelungirea starii de alerta. Guvernul adopta saptamana aceasta un act normativ pentru prelungirea starii de alerta! Ludovic Orban a transmis ca aceasta decizie este un inteleapta, sustinuta de majoritatea specialistilor.
Guvernul va adopta săptămâna aceasta un act normativ prin care propune prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile. Executivul susține că este nevoie de această măsură pentru menținerea unor restricții prin care să fie protejată sănătatea cetățenilor.
Premierul Ludovic Orban amintea săptămâna trecută că starea de alertă este necesară pentru a putea menține în vigoare toate reglementările care garantează protecția cetățenilor.
„Este o decizie care este susținută de aproape toți specialiștii alături de care am muncit în această perioadă”
Ludovic Orban: Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie care are un conținut politic și din acest motiv am fost mirat să văd că se politizează acest subiect. Decizia de prelungire a stării de alertă este o decizie care este susținută de aproape toți specialiștii alături de care am muncit în această perioadă și care consideră că este singura soluție reală care permite guvernului și autorităților implicate în bătălia cu COVID să aibă la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a ține în frâu răspândirea acestui virus.
Ludovic Orban a mai precizat că actuala stare de alertă durează până pe 16 iunie inclusiv, iar obligația executivului este de a aproba prelungirea ei până la această dată, ceea ce înseamnă că hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de mâine, 16 iunie, informeaza RADOR.
Prelungirea stării de alertă trebuie votată de parlament în termen de cinci zile. PSD, PRO România și ALDE au anunțat că votează împotrivă și vor să vină cu un proiect propriu în acest sens. UDMR este nemulțumită că nu a primit argumente convingătoare de la guvern, în timp ce USR va face o analiză în momentul în care executivul va prezenta documentul privind prelungirea stării de alertă. În cazul unui vot negativ în parlament, măsurile restrictive își pierd efectul.