Actual Social

Prefectul Capitalei avertizează: În cazul unui cutremur, o problemă identificată are legătură cu blocarea totală a traficului

Prefectul Capitalei avertizează: În cazul unui cutremur, o problemă identificată are legătură cu blocarea totală a traficului

Prefectul Capitalei, Toni Greblă a adus astăzi în atenţia problemele legate de un eventual cutremur. El spun că în cazul unui cutremur, o problemă identificată de unii experți are legătură cu blocarea totală a traficului şi dă asigurări că „instituțiile statului sunt pregătite cu mijloace, cu oameni care știu ce au de făcut în cazul unui eveniment nefericit”.

Prefectul Capitalei avertizează: În cazul unui cutremur, o problemă identificată are legătură cu blocarea totală a traficului

Nu poți să acționezi din prima clipă, spune prefectul Capitalei, dar acest fenomen al blocajului poate dura o perioadă foarte limitată de timp, până când forțele implicate în salvare intervin.

„Vă asigur că, în ceea ce privește intervenția, toate instituțiile statului sunt pregătite cu mijloace, cu oameni care știu ce au de făcut în cazul unui eveniment nefericit”, a declarat Toni Greblă în cadrul unui interviu acordat DCNews..

„Problema este că, până să se întâmple neprevăzutul, Doamne, ferește, ar trebui să prioritizăm ordinea în care clădirile intră în consolidare. Dacă ați fi miliardar și mâine ați oferi o sumă consistentă pentru a reabilita două clădiri în București, nu se poate începe reabilitarea, pentru că nu există studii, aprobări, avize, și așa mai departe. Toate necesită timp”, a explicat prefectul Capitalei.

Potrivit datelor Ministerul Dezvoltării, în România sunt 2.687 de clădiri cu risc seismic I şi II, majoritatea fiind în București. O analiză a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă arată, însă, că situația clădirilor aflate în pericol în caz de cutremur puternic este mult mai gravă.

23.000 de clădiri din Capitală pot suferi „avarii semnificative”

Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti pentru anul 2022, realizat de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, arată că situația clădirilor aflate în pericol în caz de cutremur puternic este mult mai amplă.

Conform specialiştilor care au întocmit planul, seismul reprezintă factorul de risc major pentru capital. În cazul unui cutremur asemănător ca cel din 1977, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi „avarii semnificative”. Dintre acestea, o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv la „nivel de colaps parţial sau total”.

Potrivit documentului, în cazul unui cutremur puternic pot muri peste peste 6.500 de oameni şi ar fi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor.

Prefectul Capitalei: Să nu ne panicăm

În luna iunie, prefectul Capitalei, Toni Greblă, declara că planul nu e o noutate, pentru acolo sunt descrise toate procedurile, toate instituțiile, toate vulnerabilitățile și modul în care să acționeze fiecare în cazul unui cutremur.

„E un soi de manual pentru situațiile de urgență pentru eventualitatea nedorită a unui cutremur peste 7. Să nu ne panicăm. Clădirile sunt împărțite pe grade – cu risc ridicat și risc scăzut. Cele care sunt cu risc de gradul I, care sunt 300 și ceva, acelea reprezintă un pericol la un cutremur de peste 6 grade. Celelalte reprezintă un risc la un cutremur de peste 8, și au un risc de a cădea, dar nu înseamnă că vor cădea toate. Depinde și de ce la ce adâncime se produce cutremurul”, a spus Toni Greblă.