Secretarul de stat american, Antony Blinken, a comentat duminică, la emisiunea „State of the Union”, de la CNN, informaţiile făcute publice de Marea Britanie, conform cărora guvernul rus ar fi urmărit să instaleze la Kiev un lider pro rus.
Casa Albă a avertizat din nou, într-un comunicat, asupra unor consecinţe „rapide şi severe”, dacă Rusia va invada Ucraina. Conform unor noi informații oferite de oficialii britanici, guvernul rus ar plănui să instaleze un lider pro rus în Ucraina. Antony Blinken a precizat care este poziția Statele Unite privind această perspectivă.
Antony Blinken: ”Nu pot comenta asupra unor informaţii specifice, dar noi avertizăm de câteva săptămâni de acest tip de tactici. Chiar săptămâna trecută noi am sancţionat patru agenţi ucraineni ai Rusiei în Ucraina, care urmăreau să destabilizeze guvernul – acestea sunt o parte din uneltele Rusiei: de la perspectiva unei invazii de amploare a Ucrainei la acest tip de activităţi de destabilizare, în tentativa de a răsturna guvernul.”
Oficialul american crede că criza se poate rezolva pe cale diplomatică
Legat de perspectiva ca Putin să invadeze Ucraina, oficialul american vorbește de mai multe opțiuni.
Antony Blinken: ”Nu cred că se referă la ceea ce este mai mult sau mai puţin probabil, ci de faptul că, aşa cum face întotdeauna, Rusia dezvoltă numeroase opţiuni diferite de acţiune, inclusiv în Ucraina, iar aceasta este una dintre ele, este ceva de care oamenii trebuie să fie conştienţi. La fel, noi am avertizat în legătură cu posibilitatea unor aşa-numite „operaţiuni sub pavilion fals”, şi anume faptul că Rusia ar inventa o provocare, după care ar justifica tot ceea ce face prin răspunsul la această provocare fabricată. A existat, pe bună dreptate, o atenţie foarte mare asupra faptului că Rusia a concentrat atât de multe forţe la graniţele Ucrainei şi, având în minte ceea ce s-a întâmplat în 2014, invazia rusă din Ucraina de atunci, e corect să ne concentrăm asupra acestui aspect. Este, însă, de asemenea, important ca lumea să înţeleagă că există o gamă variată de lucruri pe care Rusia ar putea să le facă – iar noi suntem pregătiţi să gestionăm toate aceste variante.”
Antony Blinken a menționat că s-a oferit Rusiei două căi – una a diplomaţiei şi dialogului, pe care s-a angajat alături de ministrul de externe Lavrov, săptămâna trecută la Geneva, însă există şi calea consecinţelor masive, ca răspuns la o eventuală reluare a agresiunilor.
Totuși, dacă Rusia nu merge pe calea diplomației, se are în vedere un plan al G7, al Uniunii Europeane şi al NATO ca răspuns la o agresiune asupra Ucrainei.
Antony Blinken: ”Astfel, noi am furnizat Ucrainei, anul trecut, mai mult sprijin militar defensiv decât în orice moment din trecut. Am autorizat ca echipamentul militar american care se află în Estonia, Letonia şi Lituania să ajungă în Ucraina. Totodată, ne aflăm în contact şi consultări intense şi constante cu aliaţii şi partenerii noştri, pentru a transmite clar Rusiei că vor urma consecinţe masive. Practic, în acest moment, alegerea îi revine lui Vladimir Putin. Căile sunt clare: diplomaţie, dialog, să vedem dacă vom putea construi o securitate colectivă, într-un mod benefic tuturor – aceasta este, clar, calea preferabilă, însă noi suntem pregătiţi de orice eventualitate.”
Antony Blinken crede că există mai multe zone în care ar fi posibil ca Ocidentul și SUA să răspundă îngrijorărilor reciproce legate de securitatea din Europa, într-o manieră care să fie bună pentru toată lumea.
”Am vorbit despre asta în trecut şi în ultimele zile şi săptămâni: controlul armelor, o transparenţă mărită, reducerea riscului, amplasarea unor sisteme de rachete. În acelaşi timp, am transmis clar ministrului de externe Lavrov că există anumite principii de bază în privinţa cărora nu vom face niciun compromis – inclusiv uşa deschisă a NATO, dreptul ţărilor de a alege cu cine se vor asocia, căror alianţe li se vor alătura. Noi vrem să ne asigurăm că, aşa cum Rusia ne-a transmis îngrijorările sale, noi şi aliaţii noştri arătăm clar care sunt îngrijorările noastre faţă de acţiunile Rusiei şi căutăm să vedem dacă putem gestiona cu reciprocitate fiecare dintre aceste îngrijorări. Despre asta este vorba în diplomaţie, în dialog, însă mai este un lucru la fel de important. Chiar dacă ne angajăm în diplomaţie şi dialog, acest lucru nu scoate cuvântul „nu” din vocabularul nostru. Astfel, noi ne construim apărarea şi măsurile de descurajare, pentru a ne asigura că Rusia înţelege că, dacă nu va urma drumul diplomatic, dacă îşi va relua agresiunea, vor exista consecinţe semnificative.” a spus oficialul american.
Antony Blinken respinge pentru moment solicitările președintelui ucrainian, Zelenscki
Preşedintele ucrainean, Zelenski, face apel la SUA şi la europeni să instituie sancţiuni acum, ca acestea să aibă un rol proactiv, şi nu reactiv. El a spus: „Astăzi, partenerii noştri spun că războiul poate începe mâine, dacă există o escaladare puternică de partea rusă, iar apoi vor fi aplicate sancţiuni puternice.” Întrebarea este: de ce nu introduceţi sancţiuni acum, decât să aşteptaţi până după escaladarea situaţiei?
Antony Blinken: ”În primul rând, noi nu aşteptăm, sunt multe lucruri pe care le facem chiar acum. Aşa cum am menţionat, în afară de faptul că Statele Unite au preluat conducerea şi au adus laolaltă ţări din Europa şi chiar din afară, pentru a implementa împreună consecinţe masive împotriva Rusiei, dacă va adopta noi demersuri agresive în Ucraina, după cum am menţionat, furnizăm mai multă asistenţă Ucrainei decât oricând în trecut, am luat măsuri împotriva celor din interiorul Ucrainei care încearcă să destabilizeze guvernul, aşa că adoptăm măsuri concrete.”
Acesta precizează și de ce nu se dorește inroducerea de sancțiuni împortiva Rusiei, în acest moment sunt imoportune
Antony Blinken: ”În privinţa sancţiunilor, scopul acestora este de a descuraja o agresiune a Rusiei, aşa că, dacă ele sunt declanşate acum, se pierde efectul de descurajare. Toate lucrurile pe care le facem, inclusiv construirea unui răspuns unitar cu Europa, în vederea unor consecinţe masive pentru Rusia au scopul de a descuraja Rusia să recurgă la acţiuni agresive. Chiar dacă, în acelaşi timp, urmăm şi căi diplomatice.”