Prea puține locuri de muncă vacante. Aceasta este problema cu care se confruntă multe persoane care doresc să își găsească un job. Disponibilitatea unui loc de muncă în domeniul dorit poate face ca multe persoane să se îndrepte spre alte domenii. Potrivit clasamentului, România și Bulgaria sunt țările cu cea mai mică rată a locurilor de muncă vacante din Europa.
Deși există această problemă, sunt în continuare anumite îngrijorări legate de piața muncii. Ne confruntăm cu o dinamică diferită, care surprinde o penurie în creștere a forței de muncă.
Prea puține locuri de muncă vacante
Prea puține locuri de muncă vacante. Disponibilitatea locurilor de muncă reprezintă o problemă în România, dar și în alte țări europene. Șocurile pandemice de pe piața europeană a forței de muncă sunt în curs de redresare. Pot fi observate semne pozitive în acest sens.
Dar acestea tot nu răspund nevoilor oamenilor. Potrivit datelor privind piața europeană a muncii pentru al doilea trimestru al acestui an. Ne confruntăm cu o lipsă a locurilor de muncă vacante. Au existat ceva mai puține job-uri neocupate, procentul acestora scăzând de la 2,8% la 2,7%.
Deficit al forței de muncă
Persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani au avut o rată de ocupare a forței de muncă de 75,4% în același interval de timp. Ceea ce reprezintă o mică creștere de 0,1 puncte procentuale. Pozitiv, dar nu suficient pentru a contracara o tendință mai amplă. Deși proporția locurilor de muncă vacante pe termen lung în UE a crescut anual, oferta și cererea nu s-au echilibrat.
Prea puține locuri de muncă vacante. Din 2020, când o mulțime de lucrători au fost concediați pentru a reduce costurile ca urmare a epidemiei, ritmul pieței nu a încetinit. În ciuda creșterii numărului de locuri de muncă din al doilea trimestru, un raport al Comisiei Europene publicat în iulie a arătat că există în continuare un deficit de forță de muncă și de competențe. Acest lucru se datorează faptului că golurile lăsate de pensionarea lucrătorilor pot fi greu umplute. Angajatorii încearcă să creeze noi locuri de muncă, dar nu este suficient.
România, la coada clasamentului UE
România se află din nou la coada clasamentului, din punct de vedere al locurilor de muncă vacante. Având în vedere datele din statele membre UE, cel mai bine din acest punct de vedere se descurcă Olanda. Țara are cea mai rata a locurilor de muncă vacante, de 4,7%.
Cele mai scăzute procente au fost înregistrate de țara noastră și Bulgaria. România a înregistrat un procent de 0,8%. Din cadrul posturilor vacante, există anumite domenii care sunt la mare căutare.
Forța de muncă calificată
Dezvoltatorii de software și asistenții de vânzări au fost la mare căutare printre posturile online vacante. De asemenea, un număr considerabil de locuri de muncă au fost raportate în domenii precum producție, inginerie, marketing și publicitate.
Dar, există anumite probleme din punct de vedere al forței de muncă calificate. Datele naționale demonstrează provocările Europei. Acestea sunt frecvent atribuite unui deficit de forță de muncă calificată. Potrivit Eurostat, peste 75% dintre întreprinderile din UE întâmpină dificultăți în recrutarea de angajați care să aibă calificările necesare pentru anumite posturi, ceea ce încetinește expansiunea economică, conform G4Media.