Dacă vreți să dați lovitura la o petrecere și să impresionați invitații cu o prăjitură ieftină dar foarte gustoasă, încercați această rețetă.
Odată gustată, va aduce aminte de gustul inconfundabil al copilăriei. Prăjitura nu are un nume special, așa că, pentru impresie o puteți numi cum doriți.
Prăjitura cu foi de napolitană și crema de caramel
Pentru că nu necesita ingrediente scumpe și în plus ieșea și multă – cât să sature toată familia – prăjitura cu foi Lica era alegerea perfectă pentru a fi făcut în week-end.
Pentru a face prăjitura cu foi Lica avem nevoie de:
– 6 foi de napolitană (se găsesc aproape în orice supermarket);
– 450 g zahăr;
– 6 ouă;
– 300 g nucă mărunţită;
– 250 g unt (82% grăsime);
– rom.
Mod de preparare:
Într-o cratiţă se pun 400 grame de zahăr, care se caramelizează la foc mic, având grijă să nu se ardă. Când zahărul este complet topit şi are o culoare aurie, se adaugă cubuleţele de unt şi se amestecă până se încorporează.
Separat se mixează ouăle cu 50 g zahăr şi se adaugp fir subţire peste amestecul fierbinte, amestecând încontinuu cu un tel pentru a evita gătirea ouălor. (În această etapă este ideal dacă ați avea un „asistent“ care să toarne amestecul de ouă cât amestecaţi energic în compoziție).
Crema astfel obținută se amestecă cu telul până se îngroaşă crema, apoi se ia de pe foc şi se adăugă nucile mărunţite şi puţin rom.
Pe un platou se așează prima foaie de napolitană – cu găurile mai mari deasupra – şi se pune umplutura, care se întinde bine. Operațiunea se continuă cu următoarea foaie și tot aşa până se termină cu o ultimă foaie de napolitană.
Prăjitura se înfășoară în folie alimentară iar deasupra se aşeză un tocător de lemn şi un obiect greu. Prăjitura se lasă peste noapte astfel încât să se înmoaie foile şi sa se întărească crema.
A doua zi se taie prăjitura în pătrate/dreptunghiuri/romburi și este gata de a fi savurată!