Visul oricărei gospodine este să facă un preparat culinar care să fie gustos, să arate bine și să nu necesite timp mult pentru preparare.
Acum, în Postul Crăciunului, nevoia de ceva dulce tinde să compenseze consumul de protein din alimentația de peste an. Așa că, ce este mai nimerit decât o prăjitură care să fie un adevărat balsam pentru papilele noastre gustative.
Vă recomandăm o prăjitură cu cremă de griș și gem. Această rețetă de post este extrem de aspectuoasă și nu necesită produse costisitoare, putându-se pregăti cu ingrediente pe care le ai deja în bucătărie.
Iată, de ce aveți nevoie
Ingrediente necesare pentru blatul prăjiturii cu cremă de griș și gem:
500 grame de făină albă
15 linguri de suc de roșii
15 linguri de ulei de floarea soarelui
5 linguri de zahăr alb
jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
o sticluță cu esență de rom
un praf de sare.
Ingrediente necesare pentru umplutura desertului de post:
400 grame de gem de prune
200 grame de griș
200 grame de margarină
75 grame de nucă de cocos
4 linguri de zahăr alb
zeama și coaja de la o lămâie
un litru de apă
un praf de sare.
Mod de preparare
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să te asiguri că ai toate ingredientele necesare. Rețeta originală se pregătește din 12 linguri de ulei și suc de roșii, dar se pot folosi și mai puține, în funcție de cantitatea dorită
Următorul pas este frecarea uleiului cu zahăr și puțină sare până când se topesc cele din urmă
Se adaugă sucul de roșii, esența de rom și bicarbonatul de sodiu. Trebuie să se formeze un aluat elastic și care nu se lipește
Aluatul obținut trebuie lăsat la rece acoperit cu folie alimentară timp de cel puțin 20 de minute
Compoziția se împarte în 4 părți egale și se întinde pe dosul unei tăvi care a fost unsă în prealabil cu ulei
Foile de prăjitură se coc pe rând la 180 de grade Celsius timp de 6-7 minute
Pentru crema de griș avem nevoie de o oală în care se pun apa, zahărul, coaja de lămâie și sarea. Se pun toate la fiert până când ating punctul de fierbere. În acest moment se adaugă grișul în ploaie, amestecând mereu
Crema de griș se lasă pe foc până se îngroașă, iar după ce a fost dată deoparte se adaugă margarina și zeama de la lămâie
Crema trebuie lăsată să se răcească complet pentru a se putea adăuga nuca de cocos
Pentru a asambla prăjitura se întinde prima foaie în tavă și apoi se pune o parte din crema de griș peste. Se întinde bine pentru a se adăuga ulterior și gemul
Se procedează în acest fel până când se termină foile și compoziția
Prăjitura se păstrează la frigider acoperită câteva ore înainte de a fi porționată.
Poftă bună!