Lifestyle

Prăjitura care a cucerit inima Papei Francisc. Moment memorabil la vizita Suveranului Pontif în România. I-a ordonat asta bucătarului…

Prăjitura care a cucerit inima Papei Francisc. Moment memorabil la vizita Suveranului Pontif în România. I-a ordonat asta bucătarului…

La vizita memorabilă pe care a făcut-o Papa Francisc în România s-a petrecut ceva care a făcut o mare impresie celor prezenți.

La una din mesele la care Papa Francisc a fost invitat, i s-a dat ca desert o prăjitură, cunoscută la noi în țară ca fiind „Mălai dulce”. Papa a fost așa de impresionat de gustul acestei prăjituri, făcută după o rețetă foarte veche, încât i-a dat ordin bucătarului său personal să ceară rețeta pentru a-i găti această prăjitură când va ajunge acasă.

Prăjitura cu mălai se prepară foarte ușor, așa că nu ai nevoie de multă pricepere în bucătărie pentru a face un desert reușit.

Ingrediente

 

– 150 grame mălai extra

– 50 grame griș

– 3 ouă mari

– 450 grame iaurt foarte gras

– 50 ml lapte

– 100 ml ulei

– 2 lingurițe de praf de copt

– 2 plicuri de zahăr vanilat

– 150 grame de zahăr tos

Mălai Dulce. Mod de preparare

Într-un castron încăpător se amestecă mălaiul, grișul și praful de copt.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Într-un bol, se pun gălbenușurile, zahărul tos și iaurtul, apoi se amestecă ingredientele cu ajutorul unui mixer. Treptat, se adaugă în compoziție uleiul și laptele.

După ce s-au omogenizat ingredientele, se lasă la oparte mixerul și se continuă cu un tel. Se încorporează compoziția obținută din mălai, griș și praftul de copt. Se amestecă foarte bine până când ingredientele uscate s-au unit perfect cu cele umede într-o compoziție fină.

Albușurile se bat spumă într-un vas separat, iar apoi se încorporează în compoziția de mai sus. Încorporarea spumei se face cu atenție, treptat, astfel încât aluatul să aibă o textură aerată.

Cum se coace prăjitura cu mălai

După ce am încorporat și spuma, trebuie să punem mălaiul dulce la copt. Se ia o tavă încăpătoare și se tapetează cu hârtie de copt. Se toarnă compoziția în ea, având grijă ca aceasta să se așeze în mod uniform în tavă.

Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Durata de coacere este de aproximativ 40 de minute. Putem verifica dacă prăjitura mălai dulce este bine coaptă cu ajutorul unei scobitori.

Se lasă tava la răcit timp de câteva minute, iar apoi se poate orna.

Îl poți servi în variantă clasică, simplă, sau îi poți adăuga o notă mai modernă, punând lângă feliile de mălai dulce și un topping de ciocolată, un sos de zmeură sau poate smântână dulce

Mălaiul dulce se mai poate orna cu zahăr pudră, fructe, topping-uri sau diverse sosuri. În unele zone din Transilvania, mălaiul dulce se servește cu dulceață de casă și smântână proaspătă, potrivit stiridiaspora.ro