O tragedie aviatică încă fără concluzii finale. După ce au făcut publice dialogurile din interiorul aeronavei, oficialii greci nu se opresc aici și continuă să spună direct ce părere au despre nefericitul eveniment care s-a întâmplat să aibă loc în jurisdicția lor teritorială.
Prăbușirea avionului cu muniție, motiv de discordie diplomatică între Atena și Belgrad
Atena și-a exprimat intenţia de a înainta un protest oficial la Belgrad după prăbuşirea pe teritoriul său a unui avion cargo ce transporta material militar provenind din Serbia, a declarat luni pentru AFP un înalt responsabil al Ministerului elen al Apărării.
Mărul discordiei îl reprezintă informarea, adică lipsa acesteia. Ambasadorul grec la Belgrad va transmite ”un protest imediat’” autorităţilor sârbe care nu au informat Atena, în timp util, asupra naturii periculoase a încărcăturii transportate de avionul ucrainean, potrivit aceluiaşi responsabil menționat anterior.
Amintim că opt membrii ucraineni ai echipajului şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui avion cargo Antonov, sâmbătă seara, în nordul Greciei, în timp ce se deplasau cu un transport militar cu destinația Bangladesh.
Informații: Antonov An-12 este un avion de transport cu patru motoare datând încă din perioada sovietică. Aeronava implicată în accidentul aviatic era în proprietatea unei companii aeriene ucrainene. Acest avion cargo transporta aproape 11 tone de armament.
Părerile legate de încărcătură, exprimate în spațiul public, sunt contradictorii. Unii spun că praful de culoare albă, care s-a extins pe o larga suprafață de pământ grecesc, este toxic, în timp ce alții liniștesc populația și spun că totul este ok, iar oamenii locului sunt în siguranță.
Un fotoreporter AFP povestește chiar că a văzut de sus, de la bordul unui aparat aerian, fragmente ale avionului Antonov dispersate pe o arie destul de extinsă.
Se presupune că zona este înţesată de muniţii care nu au explodat. Dacă s-ar fi produs o explozie exista un crater, dar acesta lipsește. Experţi în explozibili au lucrat luni, la faţa locului, pentru a decontamina zona cât mai repede, pentru a o reda localnicilor.
Până atunci, locuitorilor li s-a interzis să se apropie de zonele din apropierea locului accidentului până când autorităţile vor putea evacua epava, rămășițele acesteia, dar și munițiile cu statut incert, deocamdată.
Foto: arhiva