Poziția României exprimată de preşedintelui Klaus Iohannis privind situaţia din Belarus şi din Mali. Peședintele Lukașenko a cerut armatei trecerea la o stare de alertă în timp ce în Mali continuă situația tensionată genertă de lovitura de stat.
La Minsk, președintele Aleksandru Lukașenko a declarat că liderii europene ar trebui să își vadă de treburile lor. După reuniunea Consiliului de Securitate al Țării el a cerut guvernului să întărească paza la frontiere și să împiedice orice tulburări, spunând că oamenii sunt obosiți și cer liniște și pace. Peședintele Lukașenko a cerut, de asemenea, armatei se acorde o atenție deosebită mișcărilor de trupe NATO pe teritoriul țărilor vecine, Polonia și Lituania. El a acuzat țările occidentale că finanțează pe față protestele opoziției.
Care este poziţia României privind situația din Belarus a fost explicată la summitul european extraordinar din această după-amiază. Președintele Klaus Iohannis, cu puțin timp în urmă, într-o conferință de presă a explicat ce declarații a făcut la întâlnire.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că în Consiliu a fost clară poziția liderilor europeni că orice interferență străină ar fi inacceptabilă. La o întrebare Radio România, șeful statului a spus că Uniunea nu anticipează o intervenție armată a Moscovei în Belorusia.
Președintele Klaus Iohannis a sintetizat poziția României în Consiliu: ”În intervenţia pe care am avut-o am subliniat că fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor, precum și tratamentele inumane la care au fost supuși cetățeni reținuți nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea Uniunii Europene. Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici, precum și eliberarea persoanelor deținute ilegal.”
Pe pe agenda Consiliului a fost și încercarea de lovitură de stat din Mali, unde România are militari. Klaus Iohannis a anunțat că toți cei 120 de români sunt în siguranță.