Lifestyle

Povestea unui ministru de interne, care i-a trădat pe țărăniști și comuniști, și a sfârșit executat de Carlos Șacalul

Povestea unui ministru de interne, care i-a trădat pe țărăniști și comuniști, și a sfârșit executat de Carlos Șacalul

Este o filă de istorie care își are senzaționalul ei. E vorba de țărănistul Nicolae Penescu, fost ministru și un apropiat al lui Iuliu Maniu. În timpul comuniștilor a fost  victimă a unui atentat.

Fost ministru de Interne în 1944, piteşteanul Nicolae Penescu a trecut, de fapt, prin două atentate. De cel din 1946 a scăpat ușor, dar cel din 1981 i-a fost fatal. Acesta, ultimul, a fost comis de Carlos Şacalul la ordinul generalului de Securitate Nicolae Pleşiţă. Explozia produsă de al doilea atentat l-a rănit grav pe Nicolae Penescu, iar după câteva luni s-a stins din viaţă.

În fotografia din deschidere este Carlos Șacalul în timpul procesului de la Paris, unde a fost condamnat pentru mai multe atentate teroriste.

Cine a fost Nicolae Penescu și ce poveste complicată de viață a avut

Este consemnat ca fiind unul dintre apropiaţii lui Iuliu Maniu. După momentul demiterii sale din funcția de ministru de Interne

La 14 iulie 1947, Nicolae Penescu a făcut parte din grupul de lideri ţărănişti care au căzut în capcana înscenării de fugă din ţară de pe aeroportul Tămădău. La audieri, au fost chestionați și despre Iuliu Maniu şi despre relaţiile cu colaboratorii apropiaţi, o parte din ei arestați cu acel grup de pe aeroport.

Foto: Înscenarea de la Tămădău, momentul arestării grupului de țărăniști pe aeroport

În anchetă, o parte dintre aceştia s-au desolidarizat de Maniu, în special Vasile Serdici şi Nicolae Penescu.

După cum scrie Lucia Hossu-Longin în cartea „Memorialul durerii: întuneric şi lumină” (Editura Humanitas, 2007), „Au cedat presiunilor şi au făcut jocurile ambigue dictate de Avram Bunaciu în speranţa că ar putea beneficia de clemenţă: Nicolae Penescu şi Vasile Serdici. Este notorie declaraţia lui Nicolae Penescu: Iuliu Maniu era un dictator cu surâsul pe buze şi cu mănuşi în mână. Toate cedările, Penescu le explica prin dorinţa ca soţia să îi fie eliberată”. Ulterior, declaraţiile acestuia (sugerate de completul de judecată) au apărut în ziarul Scânteia, ca dovadă a „demascării” lui Maniu de înşişi apropiaţii săi, a relatat ziarul Adevărul, cu ani în urmă.

Foto: În timpul procesului, alături de Iuliu Maniu. Cel cu mâna la ochi este Penescu

Condamnat la temniţă grea

Cu toate aceste declarații, în noiembrie 1947, Nicolae Penescu a fost condamnat pentru înaltă trădare de Tribunalul Militar al Regiunii II Bucureşti la 5 ani de temniţă grea, 2 ani de degradare socială, confiscarea averii şi cheltuieli de judecată de 50.000 de lei.

În urma procesului intentat liderului comunist Lucreţiu Pătrăşcanu chiar de tovarășul lui de partid, pedeapsa lui Penescu a fost majorată la opt ani muncă silnică. La expirarea pedepsei, în 1955, a fost trimis cu domiciliul obligatoriu în Bărăgan. În septembrie 1959, a fost arestat din nou şi condamnat la 15 ani muncă silnică şi deţinut la Jilava.

În aprilie 1963 a aflat că soţia sa a murit, la scurt timp, după ce a fost eliberată. În 1968, când generalul Charles de Gaulle a vizitat România împreună cu primul ministru Couve de Murville, fost coleg la Universitatea din Paris cu Nicolae Penescu, Ceauşescu i-a acordat permisiunea de a vizita Franţa. Penescu a rămas însă în exil în Franţa.

Bombă ascunsă într-o carte cu memoriile lui Hruşciov

În anii 60, în exil se contura formarea unei ramuri externe a PNŢ, sub conducerea lui Nicolae Penescu, ultimul secretar general al partidului lui Iuliu Maniu. Penescu era contestat de cercurile foştilor ţărănişti deoarece, cedând presiunilor Securităţii, depusese o mărturie defavorabilă lui Iuliu Maniu în timpul procesului din 1947.

Nicolae Penescu a fost însă acceptat ca preşedinte al Uniunii Românilor Liberi, organizaţie a diasporei româneşti, consemnează istoria.

În Franţa, Penescu a adus la cunoştinta lumii libere teroarea exercitată de regimul comunist din România. Din cauza aceasta și a biografiei sale, Nicolae Penescu a fost permanent un obiectiv al Securităţii.

La 3 februarie 1981, Nicolae Penescu (foto), în vârstă de 85 de ani, a primit la locuinţa sa din Paris un pachet al cărui conţinut declarat era o carte: „Memoriile lui Nikita Hruşciov” în limba spaniolă.

În realitate, pachetul disimula o încărcătură explozivă, trimisă de Direcţia de Informaţii Externe, din Securitatea română, condusă de generalul Nicolae Pleşiţă.

Explozia l-a rănit grav pe Nicolae Penescu la gât, piept, faţă şi mâini, iar după câteva luni de spitalizare, acesta a decedat din cauza unor probleme respiratorii, după alte surse în urma unei crize cardiace.

Țărănistul Penescu a fost reabilitat după moarte

Audiat de procurori în 2005 în dosarul lui Carlos Şacalul, generalul Nicolae Pleşiţă a spus atunci că Ceauşescu i-ar fi comandat lui Carlos cel puţin 7 atentate, pentru care ar fi plătit milioane de dolari.

În opinia lui Pleşiţă, atentatul comis de Carlos asupra lui Nicolae Penescu a fost unul ratat. Asta deşi fostul ministru piteştean a decedat în cele din urmă din cauza rănilor produse de explozie.

Nicolae Penescu a fost înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Paris. Iar în 12 octombrie 1998, prin sentinţa penală nr. 40, Curtea Supremă de Justiţie a casat toate sentinţele declarate împotriva lui Nicolae Penescu ca neîntemeiate şi nedrepte.