Povestea nestiuta a lui Catalin Scarlatescu. Celebrul Chef a fugit din tara la doar 20 de ani, a lucrat pe vapor, insa putini cunosc anumite detalii din viata sa.
Catalin Scarlatesu, poreclit in urma cu 15 ani ‘Tataia’, a fugit din tara la varsta frageda de 20 de ani, a ajuns sa lucreze in Hong Kong sau in Brazilia, iar odata intors in Romania a devenit chef-bucatar.
‘Tataia’, porecla primita datorita faptului ca a chelit devreme si era corpolent inca de atunci, Catalin Scarlatescu a devenit dupa 15 ani unul dintre cei mai bine cotati chefi din Romania, dar si vedeta de televiziune.
In 2003, Catalin Scarlatescu a jucat rolul pricipal intr-un reportaj aparut in Evenimentul Zilei, in care se vorbea despre noul trend in materie de restaurante.
Povestea nestiuta a lui Catalin Scarlatescu. ”În Bucuresti exista un tînăr a cărui pricepere este recunoscuta chiar şi de confraţii săi. La 20 de ani a plecat să vadă lumea. Nu muzee sau teatre, ci bucătării de hoteluri şi de vapoare, din Hong Kong până în Brazilia, sau cârciumi pitice, dar cu ştaif, din Apus. Are 31 de ani şi se numeşte Cătălin Scărlătescu. Cunoscuţii, dar mai ales cunoscătorii, îi spun însă “Tataia”.
„M-am angajat la Bologna, într-un restaurant, nu ştiam limba, mă trimitea patronul în beci după cartofi”
”Am plecat în 1990 în Italia. M-am angajat la Bologna, într-un restaurant, nu ştiam limba, mă trimitea patronul în beci după cartofi, iar eu îi aduceam ceapă”. Până în decembrie anul trecut, Scărlătescu a lucrat pe vapoare şi prin bucătariile Europei. “Am făcut un curs de preparat peşte la Academia Gastronomică Kempinski din Berlin. Abia la Koln, am dat peste mentorul meu, Filippo Nisi, un sicilian care ţine de 25 de ani o cârciumă, într-un oraş cu peste 5.000 de restaurante. M-a angajat dupa ce mi-a zis să-i tai o ţelină, i-am taiat-o şi am aruncat-o în tigaie”.
Trei motive stau în spatele succesului bucatelor sale
După anii petrecuţi sub aripa sicilianului, “Tataia” s-a întors acasă şi s-a angajat ca ajutor de bucătar la Angel’s, un restaurant de pe strada Paris, din Bucureşti. În numai doua luni a ajuns bucatar-şef. A pornit cu o leafă de 200 de dolari. Acum are 1.600. “Şi sunt în creştere….”. “Tataia” nu are deasupra capului nici un Reţetar Unic. Trei motive stau în spatele succesului bucatelor sale: stăpânirea perfectă a tehnicilor de bază, frâu liber imaginaţiei şi materii prime de calitate.
“Gătesc doar cu unt olandez sau franţuzesc, are peste 82% grăsime, al nostru are doar 60%, e plin de apa şi înnegreste preparatul, caut brânză de capră sau parmezan şi nu gasesc decât în Italia sau în Franţa, din cea bună, care nu trebuie să se destrame la căldură, cartofii sunt şi ei din import, ai noştri se ard prea repede şi găsesc, în acelaşi lot, ba unul prea tare, ba unul flasc, la fel cum n-avem de unde cumpăra peperoncino (un tip de ardei iute) piper roşu, rucola (o salata cu gust acrisor) sau tulpina de ţelina”, scria Remus Radu in Evenimentul Zilei.