Lifestyle

Povestea „explozivă” a artificiilor. Cum se crează scânteile de diferite culori și cum au ajuns să fie folosite de Anul Nou

Povestea „explozivă” a artificiilor. Cum se crează scânteile de diferite culori și cum au ajuns să fie folosite de Anul Nou
fireworkscrazy.co.uk

Pentru prima dată, artificiile au fost folosite în China secolului VII, pe vremea Dinastiei Tang. Pe atunci, un grup de alchimişti chinezi care încercau să obţină elixirul care să-i facă să trăiască veşnic au descoperit în schimb o formă primitivă a prafului de puşcă pe care îl știm cu toții în zilele noastre.
Artificiile sunt substanțe chimice care generează reacții explozive prin lansarea lor de pe pământ în aer și sunt însoțite de fenomene luminoase și sonore.
La vremea respectivă, se credea că zgomotul provocat de către artificii avea puterea de a alunga duhurile rele, aducând, în același timp, fericirea și bunăstarea.

Chinezii foloseau artificiile la cele mai importante sărbători, japonezii pentru alungarea spiritelor rele

Prin urmare, cei care au născocit artificiile sunt chinezii, care au încorporat folosirea lor în cadrul celor mai importante festivaluri și sărbători, cum ar fi Anul Nou Chinezesc. Japonezii de odinioară, spre deosebire de practica existentă în China, nu lansau artificii de Anul Nou, ci le utilizau cu alte ocazii, spre a alunga spiritele rele.

În data de 3 iulie 1776, John Adams, cel care a fost primul vicepreședinte și cel de-al doilea președinte al Statelor Unite ale Americii, i-a scris soției sale că el consideră că focurile de artificii ar trebui folosite spre a sărbători independența Americii față de Regatul Marii Britanii. Astfel, la americani, utilizarea artificiilor de Ziua Independenței datează din acea epocă.

Artificiile au apărut primele, apoi armele de foc

Trebuie cunoscut faptul că artificiile au condus la crearea armelor de foc și nu invers. Iar, chinezii au folosit cei dintâi artificiile, dar italienii le-au dezvoltat pentru a crea spectacole cerești nemaivăzute. De asemenea, tot italienii au observat primii că adăugarea unor elemente chimice în conținutul artificiilor crează scântei de diferite culori:

  • bariul produce scântei verzi,
  • sodiul generează scântei galbene,
  • litiul și stronțiul duc la formarea unor scântei roșii.

Focurile de artificii de culoare albastră sunt cel mai greu de obținut, de către pirotehnicieni. În schimb, focurile de artificii de culoare roșie, portocalie, verde sau albă sunt foarte ușor de produs.

Totodată, Italia este cunoscută ca fiind leagănul pirotehniei europene, ştiut fiind că ceremoniile religioase se încheiau de multe ori cu asemenea spectacole, ca de exemplu ziua Sfântului Ioan, patronul Florenţei, scrie libertatea.ro.

Cum a ajuns Praful de pușcă în Europa

Deși se crede că Marco Polo a adus praful de pușcă din China în Europa, la sfârșit de secol XIII, adevărul este altul. Pe continentul nostru, praful de pușcă a ajuns după ce a fost preluat de la arabi, anterior fiind transportat de-a lungul Drumului Mătăsii. Și cu toate că multă vreme, chinezii au încercat să țină la secret descoperirea și modul de utilizare al prafului de pușcă, nu au reușit.

Știați că…

  • În Anglia, primul foc de artificii a fost obținut la 1486, cu ocazia nunții regelui Henric al VII-lea.
  • În America, se spune că cel dintâi foc de artificii a fost aprins de către căpitanul John Smith în Jamestown, Virginia, pentru a-i impresiona pe amerindieni și a le induce teama.
  • Pe durata unor sărbători tradiționale, locuitorii din Beijing sunt rugați să fie moderați în utilizarea artificiilor, deoarece, în trecut, folosirea lor excesivă a dus la niveluri record ale poluării aerului din marele orașe.
  • În Filipine, în fiecare an, se desfășoară un concurs de lansare a artificiilor, „World Pyro Omlympics”, în care competitori de pe toate meridianele lumii se întrec, cu dorința de a crea cele mai frumoase focuri de artificii.

  • Cel mai grandios spectacol de artificii a avut loc în luna noiembrie a anului 2014, în Norvegia. Spectacolul, realizat cu prilejul sărbătoririi zilei constituției norvegiene, a durat o oră și jumătate.
  • Celor care confecționează artificii li se recomandă să poarte haine confecționate din bumbac, deoarece îmbrăcămintea confecționată din materiale sintetice poate duce la formarea și acumularea curenților electrostatici, care ar putea determina detonarea amestecului pirotehnic, cu producerea de accidentări, potrivit cunoastelumea.ro.