Lifestyle

Povestea celui de-al doilea cel mai scump condiment din lume

Povestea celui de-al doilea cel mai scump condiment din lume
sanatatecuplante.ro

Esențială în bucătărie, exotică și diafană, planta autentică este un produs scump.

Unul dintre acele ingrediente puternice pe care le folosim tot timpul este vanilia. O folosim în înghețate, prăjituri și altele, iar povestea acestui ingredient este departe de a fi plictisitoare.

Originea vaniliei, necunoscută chiar de toată lumea

Vanilia provine de la orhideele din genul Vanilla. În timp ce speciile majore de orhidee de vanilie sunt acum cultivate în întreaga lume, ele au venit inițial din Mesoamerica, inclusiv din părți ale Mexicului modern și Guatemala.

FOTO jurnalspiritual.eu

Orhideea de vanilie este o plantă asemănătoare viței de vie, care crește în copaci. Astfel, vița poate crește până la 10 metri lungime. Cea mai folosită orhidee pentru producția de vanilie este Vanilla planifolia. Vanilia cu frunze plate (Vanilla planifolia) este singura orhidee folosită pentru producția industrială de alimente.

FOTO huffpost.com

Dar ce parte a plantei se folosește

De la această plantă, în scop alimentar, se folosește doar păstaia, care adesea este denumită boabă.

Păstăile de vanilie sunt culese când încă nu sunt coapte, apoi sunt scufundate în apă fierbinte și puse la uscat timp de două până la șase luni.

FOTO huffpost.com

Păstaia de vanilie conține mii de semințe negre minuscule, care colorează orice prăjitură. Iar răzuirea păstăilor, desi foarte scumpe, dau o aroma puternică de vanilie produselor preparate.

Cum se obține extractul de vanilie

Extractul de vanilie provine din macerarea boabelor de vanilie și amestecarea lor cu apă și alcool. Extractul de vanilie este cea mai frecvent cumpărată formă de vanilie, formă care este  mult mai ieftină decât boabele/ păstăile de vanilie.

Vanilia se obține dintr-o plantă care are nevoie de condiții speciale

Vanilia poate crește doar la o temperatura de 10-20 de grade la nord și la sud de ecuator.

La momentul actual, 75% din vanilia de pe piață provine din plantele de vanilie din Madagascar și insula Réunion. Este cunoscută în mod obișnuit ca vanilie Bourbon, numită după insula Réunion, care a fost numită inițial Île Bourbon.

Vanilia din Mexic și Tahiti, greu de obținut

Restul recoltei de vanilie din lume provine din Mexic și Tahiti, țări în care vanilia este mult mai greu de obținut.

Se presupune că vanilia mexicană este mai fină, mai întunecată și mai aromată decât vanilia din Madagascar, iar vanilia din Tahiti se spune că are mai multe note florale.

Vanilia, al doilea cel mai scump condiment din lume

După șofran, vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume, pentru că, la fel ca în cazul șofranului, este nevoie de foarte multă muncă pentru a produce vanilie.

Iar pentru ca orhideele de vanilie să producă păstăi, plantele trebuie să fie polenizate de păsări colibri sau de o anumită specie de albine, originară din America Centrală. .. Sau să se facă polenizare artificială.

În plus, florile sunt deschise doar pentru o perioadă scurtă de timp. Prin urmare, pentru a recolta vanilie în scop comercial, plantele trebuie polenizate manual, potrivit huffpost.com.