Inventatorul vestei antiglonț modern, Richard Davis, s-a împușcat până acum de 192 de ori pentru a demonstra că invenția sa funcționează.
Richard Davis a precizat că „Multă lume crede că sunt destul de idiot pentru că fac asta”. De asemenea, inventatorul a adăugat că dacă reușește să schimbe comportamentul unei singure persoane, tot efortul depus se merită.
Cum se desfășoară o demonstrație a inventatorului
Un bărbat, având o pălărie verde pe cap, ochelari și căști de protecție, încarcă gloanțe Magnum în țeava unei puști. Apoi, dă cheile de la mașină unui alt bărbat „doar în cazul în care asta nu va merge bine”.
Ulterior, inventatorul Davis întoarce țeava puștii spre el însuși și, după o pauză plină de tensiune, apasă trăgaciul și se împușcă în piept…Din fericire, glonțul a fost oprit de vesta antiglonț.
„Floare la ureche”, a exclamat entuziasmat Davis.
Dar cine este Richard Davis
Davis a fost pușcaș marin, patron al unei pizzerii care a dat faliment și un showman înnăscut. Acesta și-a mitizat opera, producându-și propriile filme cu buget redus împreună cu polițiști din toată America. În momentul în care a ajuns la apogeu, compania lui Davis, Second Chance, avea o valoare de peste 50 de milioane de dolari, produsele lor fiind purtate de polițiști, soldați și chiar de George W. Bush, președintele SUA.
La momentul actual, povestea bizară a lui Davis apare în filmul „2nd Chance”, primul documentar al scriitorului americano-iranian Ramin Bahrani, care a mai abordat în trecut tema visului american în filme precum 99 Homes și Chop Shop.
Astfel, scriitorul Ramin Bahrani, a spus:
- „Prima oară când vezi filmările cu Richard care ațintește o armă spre piept și trage de la mică distanță – îți sar ochii din cap când vezi așa ceva”.
- „Bineînțeles că a făcut-o de 200 de ori. Davis a ajuns de la un patron de pizzerie dezafectată la șeful unei companii multimilionare”.
Vesta antiglonț, inspirată de un schimb de focuri
Potrivit lui Davis, vesta antiglonț a fost inspirată de un schimb de focuri cu infractori împotriva cărora căuta să se răzbune (a suferit răni la cap și la picioare). Iar, marea lui realizare a fost să utilizeze Kevlar pentru ca vestele antiglonț să poată fi purtate pe sub haine.
Davis nu și-a recunoscut partea de vinovăție în contextul unor incidente
Totuși, când a organizat o competiție de tir la poligonul său de tragere, un glonț a ricoșat prin pădure și s-a înfipt în casa unei bătrâne. La momentul respectiv, Davis ar fi încercat să o mituiască pe bătrână și să intimideze un adolescent ca să dea vina pe el.
De asemenea, altădată, când o explozie la un spectacol cu artificii a omorât un om și a rănit alți 15, Davis a refuzat din nou să își recunoască partea de vină pentru incidentele respective.
„Cu cele mai multe dintre filozofiile lui nu sunt de acord”
Povestea excentricului Davis este despre capitalism, faimă, cultura armelor, strategii de vânzare, violență, câștiguri și mituri.
În acest context, Bahrani a declarat:
- „Cu cele mai multe dintre filozofiile lui nu sunt de acord”.
- „Pe multe dintre le consider respingătoare. Aceasă contradicție de emoții era împărtășită și de oamenii din jurul său, inclusiv în cazul celor pe care îi rănea”.
Povestea din filmul “2nd Chance” se termină acolo unde a început. Astfel, Davis poartă din nou o vestă antiglonț și se ia la țintă cu o armă. Însă, de această dată nu mai poate apăsa pe trăgaci pentru că la vârsta lui din prezent, ar risca să sufere un atac de cord.
Referitor la finalul filmului, scriitorul Bahrani a explicat: „Întreaga metaforă a filmului și a țării este una care se împușcă la nesfârșit în piept, așa că mi s-a părut cel mai bun mod de a încheia filmul”, citează digi24.ro.