Pot mânca fructe de mare în post? ÎPS Teodosie a răspuns la această întrebare la Radio Dobrogea. Arhiepiscopul spune că este vorba de lăcomie atunci când mâncâm fructe de mare în perioada postului.
Teodosie a contrazis biserica din Grecia și Rusia spunând că fructele de mare sunt vietăți și sunt departea de a fi încadrate ca și alimente de post.
ÎPS Teodosie a ținut să clarifice un zvon care circulă în spațiul ortodoxiei românești. Mai exact, dacă fructele de mare pot fi considerate alimente de post precum consideră biserica din Grecia și Rusia.
ÎPS Teodosie a spus, la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, că fructele de mare sunt niște ființe și cei care încearcă să spună altfel o fac din ”lăcomie”.
Pot mânca fructe de mare în post? „Este foarte limpede că nu sunt de post, pentru că acelea sunt niște ființe, chiar dacă nu au sânge, cum se spune.
E o argumentație falsă! Unde ați văzut sânge în lapte și în brânză. Nici vorbă de așa ceva. Aceea este un fel de șmecherie un fel de a boteza aceste fructe dintr-o lăcomie”, a spus ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea – Arhiepiscopia Tomisului.
Postul Paştelui a început pe 15 martie. Acesta durează 40 de zile şi este cunoscut şi sub numele de Postul Mare. Această perioadă marchează cele 40 de zile în care Iisus Hristos a trecut prin chinuri grele pentru a ni se ierta păcatele.
În postul Paştelui, organizarea evenimentelor în biserică, precum nunți sau botezuri, este interzisă. Nu se consumă carne, produse lactate, ouă şi peşte, cu excepţia zilelor de 25 martie, de Buna Vestire și 25 aprilie, în Duminica Floriilor.
Anul acesta, credincioşii au sărbătorit Paştele Catolic pe data de 4 aprilie, în timp ce ortodocşii îl vor celebra pe 2 mai.
„Acest păcate este mai mare ca beția”
ÎPS Teodosie a amintit și de un păcat pe care îl face majoritatea oamenilor, iar Postul Paștelui ar fi prilejul perfect pentru a renunța la acest viciu. Este vorba de păcatul fumatului, care după spusele Ahsiepiscopului Tomisului, este mai grav decât beția.
„Luaţi aminte! Unii acoperă nişte păcate care se spune că ar fi relative, că n-ar avea importanţă. „Părintele Cleopa foarte frumos observă şi zice că fumatul, deşi nu este mâncare, e mare păcat. Mai mare ca beţia.
Pentru că e împotriva firii. Astfel încât, cine fumează, nu ţine nicio zi de post. Să ia aminte cei care fac acest nărav, să-l lase. Şi nu vă amăgiţi zicând: ‘mai rărim’! Dintr-o dată!”, a transmis ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Constanței