Lifestyle

Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce le este interzis credincioșilor și cum trebuie să se roage

Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce le este interzis credincioșilor și cum trebuie să se roage

A început postul Sfintei Mării. Se ține înaintea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului și durează două săptămâni. Originea acestui post a fost fixata in secolul al V lea cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului.

La inceput durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , in vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce le este interzis credincioșilor: „Să ne întoarcem cu fața spre Dumnezeu”

Cum se ține postul Adormirii Maicii Domnului? Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește, potrivit crestinortodox.ro

Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mancaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu.

Daca in acest post se recomanda ajunare luni, miercuri si vineri pana la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mancare uscata, iar daca marti si joi ni se cere sa mancam fara ulei, nu trebuie sa intelegem ca postul Adormirii Maicii Domnului dispretuieste trupul. Nu, acest post cauta sa-l mantuiasca impreuna cu sufletul.

Sa nu ajungem la astfel de ganduri: „Maine ce voi mai gati?”, „Astazi cu ce bani sa mai cumpar bucate de post?”, caci nu diversificare alimentara si cheltuiala peste masura cere postul. Faceti din rugaciune mancare pentru vremea postului si veti vedea cat de hranitoare si de ieftina este adevarata mancare de post. Nu va indemn la o postire peste puterile dumneavoastra, ci doresc sa va atrag atentia ca postul are nevoie si de rugaciune. Fara ea, cele doua saptamani de post vor fi chinuitoare si vor parea ca nu mai au sfarsit.

Ce le este interzis credincioșilor

Conform tradiției, în post oamenii trebuie să facă pace unii cu ceilalți, ca să le meargă bine tot anul.

Interpreta de muzică populară Nicoleta Voicu a explicat pentru Antena 3 ce semnificație are postul Adormirii Maicii Domnului pentru ea.

„Măcar în post să ne întoarcem cu fața spre Dumnezeu, fiindcă îl tratăm pe tot parcursul anului cu spatele. În primul rând, omul are nevoie de certitudinea că Dumnezeu există, de aici trebuie să pornim.

Există această diferență de conceptualizare a spiritualității și a teoriei evoluționiste a lui Darwin și omul nu realizează că se află undeva la mijloc.

Ne tot găsim scuze și spunem că nu este păcat ce mâncăm, este important ce rostim. Eu aș spune că în aceste perioade ar trebui să avem post și rugăciune pentru că Iisus Hristos a postit pentru noi 40 de zile, Fecioara Maria se roagă pentru noi.”, a declarat artista Nicoleta Voicu.

Rugăciune Postul Adormirii Maicii Domnului

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.

Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”

Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”.